Tieto on valtaa Kalle Katajan esille nostamia kirjoituksia

Kaikki blogit puheenaiheesta Vihapuheet

Natsi joulutorttuja ja ruskeita vihapipareita

On taas aika vuodesta kun kansa sankoin joukoin paistaa joulutorttuja ja pipareita. Vuosi sitten joulutortut aiheuttivat kohun, koska ne näyttävät mukamas natsitunnuksilta, vaikka kyseessä on tähtitorttu.

Nyt kohua varmaan aiheuttaa tulevan joulun alla ruskeaksi paistetut pipari-ukot, joita varmaan nimitetään vihapipareiksi.

Onko tämä rasismia jos paistaa uunissa pipareita, joidenka väri on ruskea? Pitäisiko tämä jouluherkku syödä raakana, ettei tule syytettä rasismista tai kiihottamisesta pipareita vastaan?

Noam Chomskyn muistutus

Nyt jo 89-vuotias Noam Chomsky on yhdysvaltalainen filosofi, kielititeilijä, historoitsija, yhteiskuntakriitikko ja poliittinen aktivisti. Etenkin viime aikoina on yhä useammin tullut tarvetta muistuttaa kanssakeskustelijoita (ja ennen kaikkea leimakirveen käyttäjiä) Chomskyn tärkeästä huomautuksesta:

Suomalaiset ovat hyvin hyvin vihaisia!

Poliisin vihapuheesta kirjaamat rikosilmoitukset jatkavat kasvuaan. Vihapuheesta kirjataan satoja rikosilmoituksia joka vuosi. Ensimmäisen toimintavuotensa aikana poliisin rasistista vihapuhetta tutkiva ryhmä kirjasi noin 300 rikosilmoitusta vihapuheesta. Lisäksi ilmi tuli mm. kunnianloukkauksia ja yksityiselämää loukkaavan tiedon levittämistä.

Tapaus Fatim Diarra ja ruskean ihmisen velvollisuus olla hiljaa

Me kaikki olemme tehneet virhearviointeja ja tulemme niitä tekemään jatkossakin. Se on yksi niistä asioista, jotka tekevät meistä ihmisiä. Myös meistä vähän julkisemmistakin toimijoista.

SOMEn vihapuheet, kiusaamiset

Aprillipäivänä levisi tieto, että poliiseilla on koira joka haistaa vihapuheen.  Hyvä niin.  Aihe on vanha ja iänikuinen.   Taistelu tuulimyllyä vastaan on kuitenkin turhaa.  Televisiosta jos tulee huonoa, paskaa ohjelmaa, voimme vaihtaa kanavaa.  Sama päteköön sosiaaliseen mediaan.  Onko pakko lukea textiviestejä, jos ei taho?

Koulu-ja muut kiusatut voivat itsekin paljon asiaan vaikuttaa.  Ihminen on medioiden armoilla omasta tahdostaan.

Vihapuhe tai puheviha

  Huolestuttavaa nykyisessä kehityksessä sananvapauden kannalta on termi vihapuhe. Tämä määrittelemätön käsite vihapuhe aiheuttaa puhevihaa, joka taas ilmenee vihapuheena vaikka se on määritelty sananvapauden puolustamisena.

Kenen vihapuhe on parasta?

Ulla Appelsin on jälleen kerran ytimessä. Ullan blogi ”Millaista on se vihapuhe, jota ei huomata?” tyhjentää potin aiheesta vihapuhe ja tulkinnat siitä.

”On kovin helppoa olla samaa mieltä. Haaste on osata olla eri mieltä – asiallisesti.” Tähän melko helppo yhtyä asiassa kuin asiassa. Pelottelua ja suurentelua. Valheita ja niputtamista, leimaamista. Joukoissa, jos toisissakin tehdään näin. Joukot, jos toisetkin tähän sortuvat. (Enkä tarkoita nyt miehiä nimetä Jouko :)!)

Hakaneula

Brexitin jälkeen ihmiset alkoivat käyttää hakaneuloja viestinä, siitä ettei vihaa ketään ja lähellä olevat ovat varmasti turvassa.

Kampanja on rantautunut myös Suomeen. Kampanjalla on ilman muuta tilaus nyt, kun äärioikeisto kuvittelee olevansa maailman napa Trumpin voiton takia.

Tästä pääset kampanjan Facebookin sivulle. Hakaneula

Kurinpalautusta kuolemalla

Meillä ihmisillä on kyky ymmärrykseen ja empatiaan toisten kärsimystä kohtaan.

On valitettavaa, että pakolaisten tulo Suomeen on aiheuttanut pelkoa. Yhtä valitettavaa on, että meillä on nähty pahoinpitely- ja raiskaustapauksia. Ylivoimainen enemmistö kansasta tuomitsee nämä teot, minä heidän joukossaan.

Seuraan myös somessa vellovia keskusteluja näiden teemojen ympärillä. En muista ainoatakaan tapausta, jossa pakolaistaustaisen henkilön tekemä rikos olisi saanut ketään vähemmistön edustajaa riemuitsemaan tapahtuneesta.

Kolikon kaksi puolta

Voi tätä maailman hulluutta! 

Ääriliikkeet ovat käyneet meille todella vaarallisiksi.

Toimituksen poiminnat

Sivut

Julkaise syötteitä