Tieto on valtaa Kalle Katajan esille nostamia kirjoituksia

Kaikki blogit puheenaiheesta Syksy

Vuoden päästä

Vuosi elää yllättävän paljon menneisyydessä. Se palaa kierrollaan takaisin samoihin kuukausiin ja vuodenaikoihin, jotka muistuttavat menneiden vuosien vuodenaikojen tapahtumia. Aika kulkee eteenpäin, eikä menneet syksyt palaa koskaan takaisin, mutta tämäkin syksy muistuttaa edellisistä. Tämä koko luonnon suuri muistutus menneisyydestä lienee suurin syy sille, minkä vuoksi kuulin vajaa vuosi sitten useaan kertaan, että läheisen ihmisen kuoleman vuosipäivän ajat ovat raskaita. Isäni kuoli päälle vuosi sitten 8.10.2017.

Syksyn rauhaa, vai raivoa ja masennusta?

Eilen ja tänään moni on ollut umpiraivossa, ja miksi? Luonnonkansa suomalaiset elää kuun- ja vuodenkierrossa. Kahden syksyn taite kahdeksan vuodenajan syklissä riipoo monia suomalaisia. Ketä eniten, sen huomaa.

Juutalainen kirjailija Anne Fried kirjoitti kaamoksesta kauniisti hiljaisuuden ja sisäistymisen jaksona. Sellaisena minäkin olen aina elänyt syksyn.

Miksi moni silloin masentuu, ahdistuu ja raivoaa? Varsinainen kaamosmasennus tautina on harvinainen, sen yksittäiset piirteet hyvin yleisiä.

Duunarin ankea osa - ulos kuolemaan

 

No niin, kesän ensimmäinen myrkkypiikki ...

Itse asiassa ensimmäinen sitten lapsuusvuosien, yli 60 vuotta sitten. Järvellä uimassa, kun tommoinen tuli jaolle ja meinasi väkisin mennä olutpurkkiini.

Kun estelin, täräytti etusormen hankaan. Yllättävän "makeasti" kirpaisi ja vielä nyt tuntien päästä sormi hieman turvoksissa ja pientä kolotusta, vaikka hoitelin hydrokortisonivoiteella ja sisäisesti antihistamiinilla.

Toimituksen poiminnat

Sivut

Julkaise syötteitä