Tieto on valtaa Kalle Katajan esille nostamia kirjoituksia

Kaikki blogit puheenaiheesta Ruokapolitiikka

Enemmän kasvisruokaa, vähemmän lihaa kaupunkien ruokaloihin

Meidän tulee asettaa tavoite lihankulutuksen puolittamiselle Turussa.

Viidennes Suomen ilmastopäästöistä aiheutuu tavalla tai toisella ruoasta, minkä vuoksi kaupunkien pitää arvioida ruokahankintojen ilmastovaikutuksia yhtä lailla kuin energiantuotannossa ja liikennesuunnittelussa. Siksi Turun valtuustopuolueiden pitäisi alkaa keskustella tavoitteen asettamisesta kasvisruuan osuuden nostamiselle ja liharuuan vähentämiselle kaupungin ruokapalveluissa.

Ruokakauppa on voimiensa tunnossa, muu ketju heikompi kuin koskaan.

"On absurdi väite, että kaupan pitäisi maksaa tuottajalle isompi osuus ruuan hinnasta. Olen toiminut 20 vuotta kaupan yrityksissä, eikä vastaani ole tullut yhtään tuottajaa tai tilinumeroa, jolle olisi voinut maksaa vähän enemmän"

Tarvitsemme hyvinvointisikaloita!

Meillä on meneillään projekti jossa hankitaan osakeannilla, siis joukkoistetulla rahoituksella, pääomaa uuden maataloutta harjoittavan yhtiön perustamiseen. Koko homman jujuna on tehdä yhteiskunnan asettamat maatalouden lainalaisuudet kyseenalaisiksi. Tuottaa ruokaa avoimesti ja eläintä sekä ympäristöä kunnioittaen, ilman maataloustukia.Ruokaosakeyhtiö Maakunto on uuden yrityksen nimi ja osakeanti on parhaillaan käynnissä. 

Me teemme kaiken vähän paremmin. -paitsi markkinoinnin.

Sain tänään kunnian olla MTK:n puheenjohtaja Juha Marttilan kanssa MTV 3:n Huomenta Suomi -lähetyksessä puhumassa suomalaisen maataloustuottajan ahdingosta.

Totuuksia ruokakeskusteluun

Ihan mahtavaa, että ruoasta ja sen eettisyydestä sekä ekologiasta keskustellaan. Heitänpä siis lusikkani soppaan. 

Kansanedustaja Kärnän totuudenjälkeinen maailma

Keskustan kansanedustaja Kärnä on viime aikoina ilmoittautunut vahvasti kilpaan eduskunnan suurimpien populistien joukossa kirjoituksillaan tänne Puheenvuoroon. Kirjoituksia yhdistää sama kaava, jossa ensin julkaistaan blogi puutteellisilla ja täysin harhaanjohtavilla "faktoilla", ja kun niitä aletaan ampumaan alas yksi kerrallaan katoaa tämä Lapin puolustaja keskusteluista saman tien - näkyy vain maasturin perävalot miehen suunnatessa metsälle.

Miksi kauppa myy epäreiluja munia ja pahoinvointipossua?

Nyt on sitten se hetki, kun otan riskin.

Kerron ihan oikeasti, mitä mieltä olen ammatistani.

Olen maatalousyrittäjä, entinen sikatilallinen. Olin hyvin lähellä mennä konkurssiin, kun tila oli liian pieni. Liian pieni, vaikka tuotin 250 000 kiloa sianlihaa vuodessa. Sain rajulla pelastusoperaatiolla, johon liittyi puolen tilan myyminen ja osakeyhtiön perustaminen, yritykseni siihen malliin, että pääsin vielä jatkamaan. Siitä hommasta makselen vieläkin verovelkoja.

Luomun vahva brandi on suuri ongelma suomalaisen lähiruuan voittokululle.

Törmään työssäni MunaEggsPress- suoramyyntipalvelun pyörittämisessä päivittäin kysymykseen "onko tämä luomua?" ja joudun vastaamaan ettei se ole. Ja näen kiinnostuneen asiakkaan silmissä pettymyksen. Ehkä jopa häivähdyksen puolustusmekanismin kytkeytymisestä: "tuohan yrittää myydä minulle tehotuotettua kuraa!".

Mutta kun asiat eivät ole niin yksinkertaisia. Luomu on ihmisen tekemä säädöstö ihmistä varten. Se kyllä takaa monta hyvää asiaa, muttei ole läheskään aina välttämättä se ainoa oikea tapa tuottaa eettistä ja laadukasta ruokaa.

Päivän menu: Hyönteisiä

Yleensä lehtien ruokapalstat saavat veden kielelle. Tänään kuitenkin moni Helsingin Sanomien lukija saattoi kokea olonsa jopa etovaksi. HS kun kertoi, miten Belgiassa ollaan innostuttu hyönteisruuasta. Toukat, kuoriaiset ja sirkat eivät välttämättä ole ensimmäinen asia, jota omalle lounaslistalle osaisi toivoa. Mutta sinne niiden kuitenkin kuuluisi ilmestyä. Hyönteisruoka on  tehokas tapa puuttua sekä ympäristöongelmiin että nälänhätään. 

Vapaata kauppaa vai kaupattu vapaus?

Välillä kuulee puhuttavan, että tulevan vaalikauden aikana Euroopan Parlamentissa ei käsiteltäisi juurikaan maatalouteen ja ruokaan liittyviä asioita. Jos joku näin väittää, puhuu hän puuta heinää. Myös tulevan vaalikauden aikana päätetään monista maatalouteen ja ruokaan liittyvistä kysymyksistä.

Toimituksen poiminnat

Sivut

Julkaise syötteitä