Tieto on valtaa Kalle Katajan esille nostamia kirjoituksia

Kaikki blogit puheenaiheesta Nemtsov

Putin katosi - ja löytyi jälleen

Koko maailma on ollut viime päivinä jännittyneenä, mihin katosi Vladimir Vladimirovits Putin. Viikonloppuna uutisoitiin jo etukäteen, että hän on tavannut Kirgisian presidentti Atambajevin, mutta uutisointi oli ennenaikainen, sillä tapaaminen oli vasta eilen - maanantaina. Putin todella tuli julkisuuteen maanantaisessa tapaamisessaan, mutta mitä kaikkea tästä episodista oikein pitäisi ajatella?

Venäjä etenee harkitusti, mutta minne?

 

Vladimir Putin tuli Venäjän pääministeriksi vuonna 1999. Saman vuoden viimeisenä päivä presidentti Boris Jeltsin ilmoitti luopuvansa tehtävästään. Pääministeri siirtyi hoitamaan presidentin tehtäviä. Vaaleissa maaliskuussa 2000 Putin valittiin presidentiksi.

 

Putin aloitti ystävällismielisesti. Pian hän kuitenkin alkoi kasvattaa omaa valtaansa ja asemaansa.

 

Nemtsovin murha Ukraina-propagandan näkökulmasta

Boris Nemtsov ammuttiin viikonloppuna Kremlin vieressä olevalle sillalle. Tämän verran on varmaa ja tutkinta on käynnissä. On mielenkiintoista verrata murhatutkintaa ja Ukrainan tapahtumien uutisointia Venäjällä. Molemmissa on nopeasti ja päättäväisesti lähdetty rakentamaa tarinaa, joka johtaa Kremlin kannalta mieluisaan lopputulokseen. Vihjeitä, teorioita ja tietovuotoja syötetään medialle (joka valtio-omisteisena julkaisee ne kritiikittä). Näin saadaan nopeasti aikaan sellainen tilannekuva kansalaisten mieliin, että sen pois pyyhkiminen tosiasioilla on vaikeaa ja hidasta.

Vladimir Semjonovitš, Andrei Dmitrijevitš, Boris Jefimovitš

Muistan hyvin miten NL:n viimeinen suurlähettilas Suomessa kertoi, eräässä haastattelussa ja yhdessä vaimonsa kanssa, mihin heidän mielestään Vladimir Vysotskin valtava suosio venäläisten keskuudessa perustuu: "Mies uskalsi puhua ja laulaa totuudesta, ilman pelkoa seuraamuksista".

Samanlainen rohkea venäläinen on ilman muuta Andrei Saharov. Harmi, että tämä suurmies ja suunnannäyttäjä kuoli juuri suurten mullistusten yhteydessä. Venäjän yhteiskunta ja duuma tarvitsee tällaisen äänen ja omatunnon. Näyttää siltä, että maa on hakoteillä ja sairastuu yhä pahemmin.

Järkeä päähän

Boris Nemtsov murhattiin tylysti 27.2.2015. 

Ilmeisesti vesijohtovedessä on jotakin käsittämätöntä venäläisvihaan ja kaiken Putinin niskaan kaatamista lietsovaa ainetta, koska mitään järkisyitä ei sille voi löytää miksi hallinto olisi asian takana. 

Nemtsov oli poliittisesti pieni peluri, josta useimmat lännessä eivät olleet aiemmin syystä kuulleetkaan. 

Vuoden 2003 äänestyksessä paikoista Duumaan hänen puolueensa sai 4% äänistä jääden alle äänikynnyksen.

Nemtsovin murhasta Venäjän sisäiseen hajaannukseen?

Elämme keskellä historiallista hetkeä. Huomiseksi sunnuntaiksi oli suunnitteilla Moskovaan Venäjän opposition järjestämä Putinin politiikan vastainen suurmielenosoitus. Eilen palkkamurhattiin oppositiojohtaja Boris Nemtsov Kremlin kuuluisien sipulien varjossa. Tänään järkyttyneet moskovalaiset ovat kansoittaneet murhapaikkaa, jota peittää suuri kukkameri. Huominen mielenosoitus on muuttumassa Boris Nemtsovin muistomarssiksi ja samalla huominen suurmielenosoitus on muuttumassa merkitykseltään paljon suuremmaksi kuin sen suunnittelijat osasivat edes uneksiakaan.

Toimituksen poiminnat

Sivut

Julkaise syötteitä