Tieto on valtaa Kalle Katajan esille nostamia kirjoituksia

Keski-Amerikka

Nicaraguan oppositio yhdistyy Ortegaa vastaan

Mielenosoitusten järjestäminen on rikos. Käytännössä näin ilmoitti viime viikolla Nicaraguan poliisin päällikkö ja Ortegan pojan vaimon isä, Francisco Valdivia tiedotustilaisuudessa. Ilmoituksen jälkeen Ortegalle lojaalit poliisit ovat vastanneet mielenosoituksiin paukkupommeilla ja kyynelkaasuilla. Lisää mielenosoittajia on joutunut vankiloihin.

Ortega karkotti Nicaraguasta YK.n ihmisoikeusedustajat

Ortega karkotti Nicaraguasta YK.n ihmisoikeusedustajat. Heidän piti poistua maasta kahden tunnin sisällä! YK:n ihmiskomissaarin toimiston edustajille osoitetussa kirjeessä Nicaraguan ulkoministeri Denis Moncada selitti, että Nicaraguan hallitus oli kutsunut ihmisoikeusedustajat maahan edistämään tiesulkujen poistamista, mutta koska tiesulkuja ei enää ole, YK:n ihmisoikeusedustajien palveluksia ei enää tarvita Nicaraguassa.

Ortegasta, haamusta ja enkelistä

Remigio Ángel González on Meksikossa syntynyt guatemalalainen miljonääri, joka omistaa lukuisia televisiokanavia Keski-Amerikassa. Gónzález perusti ystävänsä Ortegan kanssa televisiokanavan Canal 4 vuonna 1992. Televisiokanava on nyt Ortegan perheen omistuksessa, Myöhemmin Gonzalez perusti Nicaraguaan kanavan Canal 13, jonka televisiouutinen ”Acción 10” on tällä hetkellä maan suosituin.

Presidenttivaalit, tällä kertaa Nicaraguassa

Ymmärrettävistä syistä nyt puhutaan eniten Yhdysvaltojen presidenttivaaleista, mutta huomenna sunnuntaina 6.11.2016 Nicaraguassa on presidenttivaalit. Vaaliasetelma on selvä ja sama henkilö jatkaa presidenttinä. Daniel Ortegalla ei ole varteenotettavia haastajia.

Puhu hänelle

Joskus kauppareissu voi venyä ja hyvästä syytä.

Kävin eräässä ruokakaupassa ja kun olin laittamassa ostoksia kassan hihnalle, edellä oleva asiakas kysyi hymyilen minulta, että miten nyt Nicaragualla menee? Onko se Ortega vallassa?

Tämä asiakas on käynyt Nicaraguassa jopa 3 kertaa ja oli nähnyt paljon 80- luvun Nicaraguaa. Hän kävi muun muassa Suomi-Nicaragua -seuran järjestämissä kahvinpoimintamatkoilla. Niitä matkoja järjestetiin 80- ja 90- luvulla.

Nicaraguan järvi ja kanava

Nicaraguassa on kaksi järveä. Suurin niistä on Cocibolca, tunnettu myös Nicaraguanjärvenä. Cocibolcan nimi tulee intiaanikielestä nahuatl, joka oli paikallisten heimojen kieli, kun espanjalaiset löytöretkeilijät saapuivat maahan.

Koska pienempi järvi Xolotlán on pilaantunut Somozan diktatuurin kaudella, Cocibolca on ollut nicaragualaisten ylpeyden aihe.

Keski-Amerikasta lapsisiirtolaisia Yhdysvaltoihin

Miksi Nicaraguasta ei lähdetä toisin kuin El Salvadorista, Guatemalasta ja Hondurasista?

Lauantai-iltana Yle esitti "Sin nombre"- eli Ilman nimeä -nimisen elokuvan. Elokuva on rankka tarina kahdesta nuoresta. Nuori tyttö, melkein lapsi, lähtee isänsä ja setänsä kanssa paperittomana vaaralliselle matkalle Yhdysvaltoja kohti. Samalla toinen nuori pakenee meksikolaisten nuorten jengien kostoa. Elokuva, niin rankka kuin se onkin, on kuin kangastus siitä helvetistä, mitä moni kohtaa matkalla unelmaan Meksikon pohjoisrajan toiselle puolelle.

Mitä ihminen mahtaa maan voimille, saako hän itkeä?

24 tunnin sisällä Nicaraguaa on ravistelllut  3 maanjäristystä ja voimakkuudeltaan 6,2 , 6,6 ja 6,7 magnitudia.

Torstaina voimakas järistyksen keskus oli lähellä Managuaa, mutta ei onneksi pääkaupungissa. Eilen maanjäristykset olivat Managuasta etelään, onneksi ei pääkaupungin keskellä. Voimakkuudeltaan 6,2 maanjäristys tuhosi Managuan keskustaa melko täydellisesti vuonna 1972.

Costa Rican ja El Salvadorin kansalaiset valitsevat presidenttinsä

Sunnuntaina 2.2.2014 kahden Keski-Amerikan maan kansalaiset menevät uurnille valitsemaan presidenttinsä.

 

Costa Ricassa

Costa Ricassa asetelma on nyt vaalien alla historiallisesti hyvin polarisoitunut ja epävarmojen äänestäjien määrä on suuri. Viime päivinä vasemmistoehdokkaan suosio on kasvanut. Costa Ricassa on perinteisesti ollut oikeistohallitus.

Toimituksen poiminnat

Sivut

Julkaise syötteitä