Tieto on valtaa Kalle Katajan esille nostamia kirjoituksia

Kaikki blogit puheenaiheesta Kansanedustajien kulukorvaukset

Joukkoistamista eduskunnan kulukorvauksiin

Anna Kontulan ketju twitterissä herätti kosolti keskustelua monine rönsyineen, ja kuvaliitteenä eräs niistä. En tietenkään kannata lisäbyrokraattien palkkaamista yhtään mihinkään hommaan, mutta toisaalta nykyjärjestelmäkään ei ole aukoton:

"Jalasmökkiongelma" Kanadassa vei toimittaja-senaattorin lopulta oikeuteen

Kanadan konservatiiveja  auttanut politiikan  toimittaja Mike Duffy  nostettiin  senaattoriksi  2008.  Pääministeri Stephen Harper halusi palkita  lojaalia  kaupallisen  CTV:n  toimittajaa,  joka oli  mm  saman vuoden vaaliohjelmissa  saattanut  liberaalijohtaja  Stephane Dionen huonoon valoon  lähettämällä  haastattelun harjoitusottoja.  

Kansanedustajien verokiemurtelu kulukorvauksilla lopetettava

Kansanedustajien kulukorvauskäytännöt vaatisivat syyniä. Pääkaupunkiseudun ulkopuolisille kansanedustajille maksetaan verovapaita “kulukorvauksia” 1809 euroa kuukaudessa riippumatta matkoista. Helsingin ja Uudenmaan vaalipiiristä valituille edustajille maksetaan 986 euroa tai 1315 euroa joka kuukauden 15. päivä.

Nimitys on varsin orwellimainen, sillä edustajat matkustavat maksutta junassa, kotimaan lennoilla ja bussissa.

Ehdotus kansanedustajien kulukorvausten sitomisesta bkt:hen

Eero Lehti ehdottaa Iltalehdessä kulukorvausten kytkemistä bruttokansantuotteeseen(bkt). Vain jos bkt nousee kolme prosenttia vuoden aikana helmikuusta helmikuuhun, kansanedustajalle myönnettäisiin täysi kulukorvaus. Kulukorvaus on 1000-1800 euroa kuukaudessa. Jos bkt jää vain  1, 5 prosenttiin niin kulukorvausta maksettaisiin vain puolet korvaussummasta.

Ehdotus vaikuttaa oikeasuuntaiselle, mutta haarukka on melko iso. Voisiko siihen tehdä joustoa ja vielä enemmän riippuvuutta bkt:n kehitykseen.

Toimituksen poiminnat

Sivut

Julkaise syötteitä