Tieto on valtaa Kalle Katajan esille nostamia kirjoituksia

Kaikki blogit puheenaiheesta Ilmastoahdistus

Kannattaako nuorille puhua ilmastosta?

Pohdittaessa viime aikaista joidenkin henkilöiden ahdistumista ilmastonmuutosasioista, on kysytty myös, kannattaako ilmastoasioista kertoa lapsille ja nuorille, jotta he eivät liikaa huolestuisi. Minun mielestäni tällainen pohdinta on erikoista. Totta kai säästä ja ilmastosta tulee kertoa nuorille, se kuuluu luonnontieteelliseen yleissivistykseen koulussakin maantieteen tunneilla. Ja jos lapsuus- ja nuoruusmuistot ovat oikeita, niin käsittääkseni sen ikäisiä ahdistavat ilmastoasioita enemmän esimerkiksi sota, väkivalta, teloitukset ja kidutus.

Ilmastovouhotusta rautalankaversiona.

Tässä viime aikoina olen miettinyt ilmastoahdistusta, ilmastotekoja ja niiden merkitystä. Twitterissä moni nuori henkilö on kertonut kokevansa jonkinasteista ilmastoahdistusta ja pyrkivänsä sen takia elämään hiilineutraalimmin. Eräs kertoi siitä, ettei saa nukuttua, koska maailmantuska vaivaa ja pelottaa se, minkälainen on tulevaisuuden maapallo.

Fotosynteesi valjastetaan parantamaan ihmisten hyvinvointia

Keinotekoista fotosynteesiä yritettiin japanilaisten toimesta jo 1970-luvulla saada aikaiseksi, siinä onnistumatta. Kukaan muukaan ei ole siinä onnistunut. Luonnon omat kasvit, mikrolevät ja bakteerit taitavat fotosynteesin, joten keinotekoista fotosynteesiä ei tarvita.

"The technology, which is the first of its kind in the world, purifies the air through the photosynthesis of microscopic plants, removing greenhouse gases from the environment whilst generating breathable oxygen."

Tunnustan

Katsoin viime viikolla YLEn ilmastoa koskevan vaalikeskustelun. Liikuttavan yksimielisesti kaikki tuntuivat uskovan ihmisperäiseen ilmastonmuutokseen, joka aiheuttaa katastrofin, jos siihen ei puututa. Ainoastaan Perussuomalaisten edustaja oli sitä mieltä, että Suomi on tehnyt osansa, mutta hänkään ei asettanut kyseenalaiseksi käsitystä ihmisen aiheuttamasta uhkaavasta ilmastonmuutoksesta.

Älkää ahdistuko

Ympäristölobbaajat ja muut ympäristöä keppihevosenaan käyttävät tahot pyrkivät lisäämään ihmisten ympäristöahdistusta hyötyäkseen siitä. Yksittäisen kansalaisen ei kannata ahdistua ilmaston tilasta, sillä Suomessa asiat ovat hyvin hoidossa.

Eilen (18.3.) julkaistu kansalaisaloite, jossa ehdotetaan ilmasto-oppia uudeksi kouluaineeksi kuvaa täydellisesti nykypäivän länsimaista ilmastoaktivismia. Ilmastotietoiset ihmiset ovat ahdistuneita, eivätkä ahdistusta vähennä siitä hyötyvät poliitikot, ympäristöjärjestöt ja media.

Koulun tehtävä ei ole lisätä ilmastoahdistusta

Kun olin koululainen, niin kylmä sota ja ydinsodan uhka olivat jatkuvasti läsnä. Koulussa keskusteltiin miten Neuvostoliitossa ja USA:ssa on presidenteillä avaimet ja nappi, joilla voivat minä hetkenä hyvänsä aloittaa ydinsodan. Elämänkatsomustiedon tunnit istuttiin luokkahuoneiden riittämättömyyden takia muutenkin jo koulun pommisuojassa, niin siellä oli hyvä keskustella mitä tapahtuu, kun ydinsota lopulta alkaa. Pommisuojaan ei olisi mahtunut kaikkia koulun oppilaita, koska siellä oli sopivasti tilaa meidän noin 10 hengen ateistiporukalle.

Ilmastoahdistus on turhaa suomessa!

SINISIÄ ILMASTOAJATUKSIA

 

Vihreät haluavat eduskuntavaaleista ilmastovaalit. Haluan tuoda esille joitakin asioita, joista lukija ja äänestäjäkin voi päätellä mikä on ilmastonmuutoksen todellisuus nimenomaan Suomessa.

 

Miten kulutusyhteiskunnassa oikein pitäisi elää?

Ilmastonmuutos, työn murros ja sosiaalinen media aiheuttavat monille stressiä. Tässä muutamia hyväksi havaittuja ohjeita ilmastoahdistukseen:

Tekemällä työtä rikastutat maailman rikkainta prosenttia. Itse saat vain murusia, ja rasitat samalla elonkehää. Miksi siis teet työtä? Älä ainakaan rahan takia. Työsi on hyödyllistä vain silloin, jos se tekee maailmasta paremman paikan.

Mikä on syynä ilmastoahdistukseen?

 Kuten olen todennut, niin Hesari eli HS tarjoaa loppumattomasti aiheita ilmastonmuutokseen liittyen. Tänään HS:n Vieraskynä-palstalla tutkijatohtori Panu Pihkala kirjoitti otsikolla ”Ilmastoahdistus voi toimia muutosvoimana”. Pihkala tekee monitieteellistä tutkimusta ympäristöahdistuksesta Helsingin yliopiston teologisessa tiedekunnassa. Asian yksi erikoisuus on siinä, että Suomessa ei ole yhtään ilmastonmuutoksen professuuria, joka keskittyisi ilmastonmuutoksen tieteellisiin perusteisiin.

Toimituksen poiminnat

Sivut

Julkaise syötteitä