Tieto on valtaa Kalle Katajan esille nostamia kirjoituksia

Kaikki blogit puheenaiheesta Etupiirijako

Yhdysvaltain ja Venäjän liian läheiset suhteet ei ole ollenkaan Suomen etu

Presidentti Niinistö: Trumpin ja Putinin lämmin suhde voi tarjota Venäjälle tien ulos Syyrian sodasta” oli uutisotsikko Helsingin Sanomain sivuilla (HS 10.11.2016).

Uhkaa Venäjästä – tarkoituksella ja päämäärätietoisesti

Yle julkisti kaksi mielipidetiedustelua |0. Tutkimukset julkistettiin huolellisesti pohtien, ensin Venäjän uhka eli kansalaisten huoli on 50 prosenttisesti siinä lokerossa, jossa koetaan Venäjän uhan kasvaneen. Se toinen tutkimus jäi sivulauseeksi – kansakuntamme jälleen kerran ilmaisi, ettei Natoon ole asiaa; 61 prosenttia sanoi – ”Kiitos ei”|1

 

Etupiirit Pohjolassa jaettu, Suomi jäi Venäjälle

USA:n tulevan presidentin Donald Trumpin tulevia turvallisuuspoliittisia ratkaisuja on odotettu Euroopassa enemmän tai vähemmän kauhun vallassa. Nyt näyttää siltä, että Trump on Pohjolan osalta kumppaninsa valinnut. Onneksi olkoon Suomi, kävi niin kuin pelättiin, Trump jätti meidät Venäjän etupiiriin ja armoille.

Villejä arvioita Venäjän ja Yhdysvaltojen etupiirijaottelusta

Yhdysvalloissa Donald Trumpin valinta uudeksi presidentiksi aloitti meillä Suomessa kiihtyvän huhumyllyn etupiirijaottelusta |1 – kummallekin omansa. Niin tai näin, on tuo jaottelumielikuvitus täysin näiden kahden ydinasesuurvallan oma asia, johon meillä Suomena ei ole mitään sanomista.

Valikoivaa reaalipolitiikkaa

Elättelin vielä eilen toiveita siitä, että Alexander Stubbin Financial Timesin artikkelissa The new deal that must be forged between Europe and the US esittämä varoitus Euroopan jakautumisesta etupiireihin luetaan ja ymmärretään suomalaisten turpo-päättäjien keskuudessa.

Isänmaa oli suuressa vaarassa 75 vuotta sitten

Stalin ja Hitler sopivat keskenään etupiirijaosta. Sen mukaan Suomi kuului Neuvostoliitolle. Sopimuksen "täytäntöönpano" käynnistyi tasan 75 vuotta sitten, 30.11.1939.

Suomi ja suomalaiset olivat asiasta eri mieltä. Kansamme taisteli poikkeuksellisen urhollisesti. Vaikka menetimme ison osan Karjalaa, säilytimme itsenäisyyden.

Merkkipäivän kunniaksi alla linkkejä aiheeseen liittyvään musiikkiin sekä haastatteluja:

Toimituksen poiminnat

Sivut

Julkaise syötteitä