Tieto on valtaa Kalle Katajan esille nostamia kirjoituksia

Kaikki blogit puheenaiheesta Auktoriteetti

Auktoriteetin valemielipide somessa on pahempi kuin valeuutinen

Suomessa ovat auktoriteetteja, eri ammateissa olevat tai olleet, korkean poliittisen aseman saavuttaneet, ylimmät virkamiehet, armeijan johto, suuryritysten johtajat jne.

Vallan hurjia

Kun seuraa eduskunnan kyselytuntia niin varmistuu, että Suomi on tosidemokratia. Täällä pääsee ministeriksikin kuka tahansa.

Siitä kimposi tarve lukea viisauksia.

Urho Kekkonen teki Machiavellin Ruhtinaan tiettäväksi suomalaisille. Hän siteerasi teosta usein. Mieleen on piirtynyt etenkin lainaus ”Viisas valtiomies etsii ystävät läheltä ja viholliset kaukaa”.

Niccolo Machiavelli (1469 – 1527) kirjoitti Ruhtinaan, näkemyksensä vallankäytöstä, vuonna 1513 mutta se julkaistiin vasta 1532.

Missä on poliittinen auktoriteetti Suomessa tällä hetkellä?

Demokratia on hyvä asia. Se on paras tapa hallita. Ainakaan parempaa systeemiä ei ole vielä keksitty.

Demokratiassa on kuitenkin omat puutteensa. Päätöksiä ei oikein tahdo syntyä ellei jollain päättäjistä ole auktoriteettia runnoa päätöksiä läpi jollain tavalla.

Halveksuuko linnanjuhlista kieltäytyvä Suomen itsenäisyyttä?

Itsenäisyyspäivän alla Vasemmistoliiton kansanedustaja Li Andersson ilmoitti jättävänsä linnanjuhlat tänä vuonna väliin. Moni netissä asiaa kommentoinut koki tämän loukkauksena ja kaivettiinpa median rakastama lausuntoautomaatti Kaarina Suonperäkin kommentoimaan asiaa. Kriitikoiden mielestä Li halveksuu Suomen itsenäisyyttä, ei kunnioita sotaveteraanien uhrauksia tai käyttäytyy muuten vain epäkunnioittavasti. Ja höpön löpön.

Media pakenee todellisuutta

Kiinnostuin yhteiskunnallisista asioista 80-luvun lopulla. Vuodet ovat auttaneet ymmärtämään median avuttomuutta maailman ymmärtämisessä, jos se nyt kellekään viime kädessä helppoa on. Ilmi on myös käynyt sinänsä ilmeinen asia: toimittajalla on mielipide. Mikä se on ja miksi?

 

Toimituksen poiminnat

Sivut

Julkaise syötteitä