Mille viae ducunt homines per saecula Romam

Tuttavallisemmin: tuhat tietä vie miehet Roomaan.

Lainauksia Euroopan integroijilta ja kuvia historiasta sekä kaukaa että läheltä.

 

”Kun rakennamme euroa – ja millä menestyksellä – kun edistämme Euroopan puolustusta, vaikeuksin mutta huomattavin askelin, kun kehittelemme Euroopanlaajuista pidätysmääräystä, kun etenemme kohti Euroopan syyttäjävirastoa, olemme rakentamassa jotakin erittäin liittovaltionomaista, tai todellista valtioiden unionia.” 

– M. Pierre Moscovici, Ranskan eurooppaministeri, Le Monde, 28/02/02

”Euroopan rahaunioni täytyy täydentää poliittisella unionilla – se oli aina eurooppalaisten odotus mukaanlukien ne jotka olivat aktiivisia politiikassa ennen meitä. . . Meidän täytyy eurooppalaistaa kaikki talouteen ja rahapolitiikkaan liittyvä. Tällä alueella tarvitsemme paljon enemmän, kutsukaamme sitä yhteistyöksi ja koordinaatioksi lepyttääksemme brittiläisiä mieliä, kuin mitä meillä oli aiemmin. Tämä on riippuvainen euron menestyksestä.”

– Saksan liittokansleri Gerhard Schröder, The Times, Lontoo, 22/02/02

”Puolustus on itsenäisyyden ydin. Nyt meillä on yksi valuutta, joten miksei meillä myös olisi jonain päivänä yhteistä puolustusta?”

– Espanjan puolustusministeri Federico Trillo, Euroopan parlamentin ulkoasiainkomitea, 19/02/02

”EU:n tulisi kehittyä suureksi mahdiksi pystyäkseen toimimaan täysivoipaisena toimijana maailmassa.”

– Paavo Lipponen, Suomen pääministeri, Lontoo, 14/02/02

 

”Se (euron alullepano) ei ole taloudellinen teko lainkaan. Se on täysin poliittinen askel . . . Euron historiallinen merkitys on luoda kaksinapainen talous maailmaan. Napoina ovat dollari ja euro. Tämä on Euroopan yhteisen valuutan poliittinen merkitys. Se on askel jota seuraa muita askelia. Euro on vain alkuruoka.”

– EU:n komission puheenjohtaja Romano Prodi, haastattelu CNN:llä, 01/01/02.

”Valuuttaunioni hajoaa jos emme jatka siitä eteenpäin. Olen vakuuttunut että tarvitsemme yhteisen verojärjestelmän.”

– Saksan talousministeri Hans Eichel, The Sunday Times, Lontoo, 23/12/01

”Ymmärtävätkö kaikki että haluamme rakentaa jotakin joka voi pyrkiä supervallaksi? Toisin sanoen, ei vain kauppa-alue vaan poliittinen kokonaisuus. Ymmärrämmekö että jäsenvaltiot yksinään kokisivat identiteettinsä ja olemassaolonsa paljon vaikeammaksi maailmalla.”

– EU:n komission puheenjohtaja Romano Prodi, Euroopan parlamentti, 13/02/01

”Kiitos euron, taskuissamme on pian luja todiste Euroopan identiteetistä. Meidän täytyy rakentaa tälle pohjalle ja tehdä eurosta enemmän kuin valuutta ja Euroopasta enemmän kuin alue . . . Seuraavien kuuden kuukauden aikana tulemme puhumaan paljon poliittisesti unionista, ja syystäkin. Poliittinen unioni on erottamaton taloudellisesta. Vahvempi kasvu ja Euroopan integraatio liittyvät toisiinsa. Molemmilla alueilla otamme askelia eteenpäin.”

– Ranskan talousministeri Laurent Fabius, The Financial Times, Lontoo, 24/07/00

”Meillä on jo liittovaltio. Ne 11, pian 12, euron käyttöönottavaa jäsenvaltiota ovat jo antaneet pois osan itsenäisyydestään rahapolitiikan osalta ja muodostaneet rahapoliittisen unionin, ja se on ensimmäinen askel kohti liittovaltiota.”

– Saksan ulkoministeri Joschka Fischer, Financial Times, 07/07/00

”Yhteinen vastuu Euroopan valuutasta muodostaa myös yhteisen päätöksentekoelimen Euroopan taloudelle. On mahdotonta ajatella Euroopan keskuspankkia ilman yhteistä johtajuutta Euroopan taloudelle. Ilman vastapainoa keskuspankille Euroopan talouspolitiikassa jäämme keskeneräisen rakennelman armoille, mikä on tilanne nyt. . . Kuitenkin vaikka rakennelma ei ole valmis, on rahapoliittinen unioni silti osa ylikansallista perustuslakia . . On tulevaisuudentehtävämme työskennellä sopivien keinojen avulla siirtääksemme perinteisiä kansallisen itsenäisyyden osia Euroopan tasolle.”

– Italian presidentti Carlo Ciampi, Frankfurter Allgemeine Zeitung, 08/02/00

”Meidän tulee kohdata vaikea tehtävä siirtyä kohti yhteistä taloutta, yhtä poliittista kokonaisuutta . . Ensimmäistä kertaa Rooman valtakunnan romahtamisen jälkeen meillä on mahdollisuus yhdistää Eurooppa.”

– EU:n komission puheenjohtaja Romano Prodi, Euroopan parlamentti, 13/10/99

”Euro ei ollut vain pankkiirien päätös tai tekninen päätös. Se oli päätös joka muutti täysin kansallisvaltioiden luonteen. Kansallisvaltioiden pilarit ovat miekka ja raha, ja me muutimme sen. Europäätös muutti kansallisvaltion käsitteen ja meidän täytyy edetä vielä pidemmälle.”

– EU:n komission puheenjohtaja Romano Prodi, Financial Timesin haastattelu, 09/04/99

”Euron käyttöönotto on mahdollisesti tärkein yhdentävä askel yhdentämisprosessin aloitettuamme. On selvää että yksittäisten kansallisten pyrkimysten aika työllisyyden, sosiaalipolitiikan ja veropolitiikan suhteen on varmasti ohi. Tämä edellyttää vihdoin joidenkin virheellisten itsenäisyysajatusten hautaamista. . . Olen vakuuttunut että asemamme maailmassa ulkopolitiikan ja kansainvälisen rahapolitiikan osalta pakottaa ennemmin tai myöhemmin perustamaan yhteisen ulkoisen ja sisäisen nimensä arvoisen järjestysvallan. Kansallinen itsenäisyys ulko- ja sisäpolitiikassa osoittautuu pian mielikuvituksen tuotteeksi.”

– Saksan liittokansleri Gerhard Schröder ”New Foundations for European Integration” puhe Haagissa 19/01/99

”Tulevaisuutemme alkaa tammikuun 1. päivä 1999. Euro on Euroopan avain 21. vuosisadalle. Yksittäisen kansallisen raha- ja talouspolitiikan aika on ohi.”

– Saksan liittokansleri Gerhard Schröder, 31/12/98

”Euro on sairas ennenaikaisesti syntynyt lapsi, liian kiireisen rahaliiton tulos.”

– Saksan oppositiojohtaja Gerhard Schröder, maaliskuu 1998

”Euro on enemmän kuin vaihtoväline. . . Se on osa kansan identiteettiä. Se osoittaa mitä yhteistä ihmisillä on nyt ja tulevaisuudessa.”

– Euroopan keskuspankin johtaja Wim Duisenberg, 31/12/98

”Euroopan Unionin muuntaminen yhdeksi valtioksi, jolla on yksi armeija, yksi perustuslaki ja yksi ulkopolitiikka on uuden ajan ratkaiseva haaste, Saksan ulkoministeri Joschka Fischer sanoi eilen.”

– The Guardian, Londoo, 26/11/98

”Yksi valuutta on mahtavin itsenäisyydestä luopuminen Euroopan Yhteisön luomisen jälkeen . . . Se on keskeisesti poliittisen identiteetin päätös. . . Me tarvitsemme tätä yhtenäistä Eurooppaa . . . Meidän ei koskaan tule unohtaa että euro on tämän projektin väline.”

– Espanjan pääministeri Felipe Gonzalez, toukokuu 1998.

”Federalismi saattaa naurattaa euroskeptikkoja, mutta euron luomisella päästäisiin jo puoliväliin. Neljä olennaista elintä saisivat liittovaltiollisen tai sitä muistuttavan arvon: keskuspankki, tuomioistuin, komissio ja parlamentti. Vain yksi instituutio puuttuu: liiittovaltion hallitus.”

– M. Jacques Lang, ulkoasiainpuheenjohtaja, Ranskan parlamentti, The Guardian, Lontoo, 22/07/97

”Kuten rahapoliittinen unioni edustaa pysyvää sitoutumista integraatioon joka tunkeutuu kansallisen itsenäisyyden ytimeen, EMU-jäsenten tulee samoin olla valmiina ottamaan uusia askelia kohti kokonaisvaltaisempaa poliittista unionia.”

– Saksan Bundesbankin vuosiraportti 1995

”Maastrichtissa asetimme peruskiven Euroopan Unionin rakentamiseksi. Sopimus unionista alustaa uuden ja ratkaisevan vaiheen Euroopan Unionin prosessissa, joka muutamassa vuodessa johtaa sen perustajien unelman toteuttamiseksi: Euroopan yhdysvallat.”

– Saksan liittokansleri Helmut Kohl, huhtikuu 1992

”Historiassa ei ole esimerkkiä pysyvästä rahapoliittisesta unionista joka ei ollut kytketty yhteen valtioon.”

– 0tmar Issing, pääekonomisti, Saksan Bundesbank, 1991

”Euroopan valuutta johtaa jäsenvaltioiden itsenäisyyden siirtoon talous- ja palkkapolitiikan sekä rahapolitiikan suhteen. . . On illuusio ajatella että valtiot voivat pitää itsemääräämisoikeuden veropolitiikassa.”

– Saksan Bundesbankin johtaja Hans Tietmeyer, 1991

”Kiistelemme kalasta, perunoista ja maidosta laitavaltioissa. Mutta mitä varten Eurooppa on olemassa? Koska Euroopan valtiot eivät yksinään ole mitään muuta kuin 2. luokan voimia, yhdessä toimien ne voivat olla voima maailmassa, taloudellinen voima, ulkopoliittinen voima ja  puolustuksellinen voima suhteessa muihin supervaltoihin. Me olemme kreikkalaisten kaupunkivaltioiden tilanteessa: ne tappelivat toisiaan vastaan ja hävisivät Aleksanteri suurelle ja roomalaisille. Yhdistynyt eurooppa voisi yhtenäisellä ulkopolitiikalla, eikä kuorma-autojen koosta kinastelemalla, sekä yhteisellä puolustuspolitiikalla ja talouspolitiikalla olla supervaltojen veroinen.”

– Iso-Britannian pääministeri Harold Macmillan, joka laati Iso-Britannian hakemuksen Euroopan talousalueeseen, The Listener, Lontoo, 08/02/79

”Taloudellisten tehtävien yhdistäminen pakottaisi kansat sulauttamaan itsenäisyytensä yhdeksi Eurooppalaiseksi valtioksi.”

– Jean Monnet, yksi Euroopan yhdentymisen käynnistäjistä, 03/04/52

”Olen aina löytänyt sanan ’Eurooppa’ niiden huulilta, jotka haluavat jotakin muilta mutta eivät ole uskaltaneet vaatia sitä omissa nimissään.”

– Saksan liittokansleri Otto von Bismarck, 1880.

 

 

http://www.rogerhelmer.com/euroquotes.asp

kaarle
Sitoutumaton Ulkomaat

Seuraan monia valtamedian sekä yleisön ohittamia aiheita sekä niitä, joista ei mielestäni ole tuotu esille olennaisia tietoja. Pyrin tuomaan valikoituja juttuja esille joilla uskon olevan suurta merkitystä. Toivon, että ne herättäisivät ajattelemaan ja että ihmiset ottaisivat kasvavassa määrin itse selvää asioista.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu