Tieto on valtaa Kalle Katajan esille nostamia kirjoituksia

Jenkkien katastrofi ja pahuuden luonne

Mielisairaan murhamiehen toimien ja asiasta seuranneen huutelun alle on jäänyt ehkä vuoden tähän asti suurin paljastus.

Vuoden 2008 maailmantalouden romahdusvaaran jälkeen USA:n yksityinen ja pitkälti valvonnan ulottumattomissa ollut Fed pakotettiin uusien tarkoitusta varta vasten laadittujen lakien avulla kertomaan kuinka paljon ja minne se on luonut uutta rahaa ohi julkisen kirjanpidon.

Luvut ovat pökerryttäviä. Jotkut asioita seuranneet olivat laskeskelleet ja arvioineet, että rahoja olisi syydetty markkinoille kuplaa ylläpitämään useita tuhansia miljardeja, mutta lopullista lukua ei moni osannut odottaa:

16000 miljardia.

Koko USA:n bruttokansantuote oli 14658 miljardia vuonna 2010. Tämä on siis puhtaasti uutta luotua velkaa, kaiken muun taloustoiminnan ja velanoton lisäksi.

Historian ensimmäinen GAO:n (Government Accountability Office) suorittama tarkistus listaa suurimmat kaikessa hiljaisuudessa luodun rahan saajat seuraavasti:

Citigroup: $2.5 trillion ($2,500,000,000,000)
Morgan Stanley: $2.04 trillion ($2,040,000,000,000)
Merrill Lynch: $1.949 trillion ($1,949,000,000,000)
Bank of America: $1.344 trillion ($1,344,000,000,000)
Barclays PLC (United Kingdom): $868 billion ($868,000,000,000)
Bear Sterns: $853 billion ($853,000,000,000)
Goldman Sachs: $814 billion ($814,000,000,000)

Lista on pitkä ja löytyy mm. unelected.org sivustolta että GAO:n dokumentista.

Tämä on merkittävää, sillä se osoittaa että markkinat ja koko maailmantalous on pidetty pystyssä rankalla tekohengityksellä. Rahoitus koitettiin pitää salassa, mutta tietyt kongressiedustajat (mm. Ron Paul, Alan Grayson) ovat painaneet päälle ja keränneet tukea sekä demokraateilta että republikaaneilta pakottaakseen Fedin paljastamaan salaiset rahasummat.

Nämä rahoitukset ovat virallisten ja julkisten pelastusrahojen päälle, jotka nekin ovat USA:ssa ja EU:ssa kivunneet useisiin tuhansiin miljardeihin ja joidenkin mukaan nekin kymmeniin tuhansiin.

Huom. suomenkielen miljardi on jenkeissä billion, ja suomenkielinen biljoona jenkkien trillion.

Elämme todellakin lainatulla ajalla.

Koko maailman rahajärjestelmä perustuu pyramidihuijaukseen. Kun luodaan 100 rahaa, takaisin tulee maksaa esim. 105. On päivänselvää, että ylimääräiset 5 uutta rahaa täytyy jonkun muun välillisesti tai välittömästi lainata rahan luojalta.

Kuten monissa puheenvuoroissakin on tuotu esille jo muinaisten babylonialaistenkin ymmärtämä tosiasia, korkoon perustuvan rahan kustannusten toimiessa eksponentiaalisesti ohittaa luodun velan määrä pitkällä aikavälillä todellisen tuotannon.

Maailman uusiutuvista luonnonvaroista käytetään jo nyt yli 150%. Raha etsii uusia kohteita, synnyttää kuplia ja järjestelmä kannustaa mm. ylikuumentunutta Kiinan taloutta pitämään tehtaita käynnissä vaikka tappiolla.

Suuri osa "talouskasvusta" on puristettu siirtämällä työpaikat halvan työvoiman maihin. Lainatakseni aiemmin palstalla aktiivisesti kirjoitellutta seinälehden toimittajaa, tämä on kertakäyttöinen prosessi. Kun tuotanto on kerran tehostettu työnantajakuluja leikkaamalla, ei sitä voi toistaa ellei siirrytä suoranaiseen orjuuteen.

Saman GAO:n ylin budjettiviranomainen (koko USA:n korkein budjettiviranomainen) David Walker laski jo 10 vuotta sitten, että valtiontalouden kurssi on kohti "junaonnettomuutta". Hän erosi virastaan ja lähti kiertämään maataan kuin kansaansa varoittava profeetta. Talous saataisiin tasapainotettua vain tuplaamalla verot tai leikkaamalla 60% menoista. Tämä osoittaa miten mahdoton tilanne on.

Samaan aikaan sekä Euroopassa että USA:ssa ollaan siirtymässä kohti entistä keskusjohtoisempaa ja autoritaarista järjestelmää, tarkoituksella tai osittain sokeina.

Aletaan mm. vaatimaan kaikkia verkkokeskusteluita valvontaan ja rekisteriin. Syyllisyydentunne heitetään kansan niskaan ja ihmiset asetetaan vakoilemaan toisiaan. Kuulostaako tutulta? Tulemmeko toistamaan historiaa? Tunnen asiassa omakohtaista hyytävää tunnetta, koska oman sukuni vaari oli listalla suomalaista, jonka toiset suomalaiset olivat laatineet lähetettäväksi Neuvostoliiton Siperiaan vangeiksi, jos he olisivat onnistuneet tavoitteissaan.

Kuten olen puheenvuoroissani aiemmin nostanut esille, samat poliittiset toimijat ovat myös EU:n takana ja he saivat tukea Neuvostoliitolta aikanaan.

Tästä pääsemme käsittelemään sitä, mikä on pahuuden luonne. Jo kauan sitten miettiessäni mitä pahuus on, ymmärsin sen olevan tiiviissä yhteydessä tyhmyyteen ja/tai tietämättömyyteen.

Ne jotka haluavat laatia ihmisistä listoja nyt, ovat joko puhtaan naiiveja siitä, miten näitä listoja tullaan käyttämään, tai oikeasti tuntevat enemmän tai vähemmän halua päästä vaimentamaan heille epämieluisat äänet.

Kun talous tulee romahtamaan ja tämänkaltaiset ihmiset saattavat ottaa poikkeuslaein vallan, mitä tapahtuu?

Kuka kantaa vastuun siitä, että on ensin laadittu listat ihmisistä, jotka ovat pyrkineet paljastamaan korruptiota ja sairautta korkeilla paikoilla?

Siinä vaiheessa on enää turha levitellä käsiään.

Toivon, että Suomessa pidetään päät kylminä, järki käynnissä ja tunteet aisoissa.

Mieleen muistuu Tintin seikkailut Kiinassa, jossa hän tapasi hullun miehen joka lupasi johtaa hänet totuuteen - tappamalla hänet. Täysin sokaistunut ja hullu mies mutta valmis ääritoimiin.

Samaa hulluutta ja sokeutta on nähtävissä näissä totaalista valtiokoneistoa rakentavissa vailla mitään kykyä nähdä, että tämä kaikki jo koettu historiassa.

Ja tarkoituksella tai sattumalta, askel kerrallaan saadaan demonisoitua kriittisiä ja asioita esille nostavia ihmisiä nyt potentiaalisina uhkina.

Ovatko ihmiset vapaita olentoja, vai pelkkää karjaa jota tulee hallinnoida?

Vastaus tähän kysymykseen määrittelee mielestäni paljon ja siltä kannalta tulee arvioida johtajia ja heidän mielipiteitään.

Tyrannia rakennetaan pelottelun, hysterian ja tunteisiin vetoamisen avulla.

Rikolliset ja murhaajat pääsevät aina käytännössä tekemään mitä haluavat. Poliittista historiaa ja ylipäätänsä politiikkaa ja virkakoneistoja seuraavat näkevät miten korruptio toimii ja järjestäytynyt rikollisuus saa suojelusta.

Katsomisen arvoinen dokumentti kertoo Sibel Edmondsista, FBI:n kielenkääntäjästä joka pääsi selville miten poliittinen koneisto ja päättäjät USA:ssa ovat yhteyksissä rikolliseen asekauppaan ja järjestäytyneeseen rikollisuuteen:  Sibel Edmonds - Kill The Messenger (vajaa tunnin mittainen).

Vailla tarkempaa ajattelua tarvittavilta kuulostavat autoritaariset otteet tosiasiassa palvelevat ainoastaan tyrannian luomista, ja johtavat pahemmassa tilanteessa tragedioihin ja tuskaan.

Rakastakaa toisianne, oikeasti.


P.S.
Melkein unohtui oikea helmi: Pääministeri Matti Vanhasen (kesk) mukaan länsimaat voisivat ottaa oppia Kiinasta, jossa on tiukka keskushallinto ja jossa asiat tapahtuvat nopeasti, kun kommunistipuolue niin päättää. - HS.fi 21.04.2009

"Oli kiinalaisen vallankumouksen hinta mikä hyvänsä, se on ilmiselvästi onnistunut luomaan tehokkaan ja vannoutuneen hallinnon. Sosiaalinen kokeilu Kiinassa puhemies Maon johdolla on yksi tärkeimmistä ja menestyneimmistä ihmiskunnan historiassa" - David Rockefeller.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (32 kommenttia)

Käyttäjän akisuihkonen kuva
Aki Suihkonen

Tuo 105 dollarin maksaminen lainarahoituksella 100:sta on "päivänselvää" vain olettamuksella, että koko rahakanta on sitä yhtä ja samaa lainarahaa.

Pyramidimalli on hyvä illustraattori *jostain*, mutta ei ihan koko todellisuudesta. Jos fokusoituu vain tuohon pyramidiin, menee helposti retkuun ja kuvittelee esim. talousdemokratian olevan ratkaisu.

Käyttäjän kaarle kuva
Kalle Kataja

Olettamus? Kenellä on lupa painaa dollareita? Tai euroja?

Se on fakta, että kaikki dollarit ja eurot tulevat vain ja ainoastaan keskuspankilta, joka luo niitä korkoa vastaan.

Se ei ole olettamus.

Se on myönnettävä, että nyt tekohengityksellä annetaan 0% rahoitusta - joka osaltaan todistaa tilanteen vakavuuden. Etenkin kun sen laajuutta on koitettu peittää.

Myönnettävä on myös, että Irlannin keskuspankki on kaikessa suhteellisessa hiljaisuudessaan painanut omia eurojaan. Sekin on kuvaavaa.

Vain ilmaista uutta rahaa syytämällä saadaan pidettyä peli käynnissä, kun muuten sitä ei riitä vanhojen velkojen maksamiseksi.

Tämä on vain tilapäinen kikka, jonka ovat myöntäneet Fedin johtajat.

Sillä aikaa IMF mm. Strauss-Kahnin johdolla on jo valmistautunut tuomaan uuden globaalin valuutan, jolla otetaan peli haltuun pois valtioilta.

Eri asia on miten se suunnitelma onnistuu.

Peli on niin laaja että Suomen mittakaavassa paikalliset ratkaisut eivät tätä heilahtamassa olevaa moukaria tule estämään, vaikka miten siirryttäisiin uuteen paikalliseen rahajärjestelmään.

Ainoat ratkaisut ovat tilanteen tiedostaminen ja henkinen varautuminen.

Käyttäjän kaarle kuva
Kalle Kataja

"Ainoat ratkaisut ovat tilanteen tiedostaminen ja henkinen varautuminen"

Tuohon vielä lisäys että ensimmäiseen kuuluu myös muiden herättäminen tosiasioihin, etenkin ja mukaanlukien johtavilla paikoilla.

Kuulua presidenttiä mukaillen, oikean tiedon varassa ihmiset päätyvät todennäköisemmin oikeisiin ratkaisuihin.

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno

Ajatus "Pyramidihuijauksesta" olisi totta, jos itse raha olisi "totta". mutta kun ei ole.

Käyttäjän kaarle kuva
Kalle Kataja

Pyramidihuijauksessa nimenomaan luvataan olemattomia.

Menee tietenkin semantiikan puolelle miten kukin haluaa moisen ymmärtää.

Kyseessä on sekä huijaus että pyramidin muotoinen kuvio jossa ylemmät hyötyvät massojen kustannuksella.

Ylhäällä luodaan olematonta rahaa, ja alimpien tasojen ihmiset joutuvat tekemään konkreettista työtä.

Käyttäjän veehoo kuva
Viljo Heinonen

Blogin kuva pyramidista olisi realistinen ja paremmin tilannetta kuvaava, jos se seisoisi kärjellään. Nykyisellä järjestelmällä velkavuoren huippu ei suinkaan kapene, vaan levenee. Kysymys on vain siitä, milloin rakennelma sortuu.

Käyttäjän kaarle kuva
Kalle Kataja

Kiitos kommentista. Toivotaan ettei aivan pian.

Käyttäjän jesper kuva
Tero Ruokamo

Pari aikaisempaa blogistia viittasi Kaninkolon blogiin, josta löytyi linkki Michael Hudsonin hyvään kirjoitukseen:
http://michael-hudson.com/2004/01/the-mathematical...

Taloustieteen täydellinen sokeus koronkiskonnan problematiikan suhteen on kyllä merkillistä. Miten on mahdollista, että yksinkertaista eksponenttifunktiota ei osata. Tuo Hudson selitti minusta tuota sokeutta taloustieteen neutraalisuudella. Taloustiede ei ota kantaa yhteiskunnan (valta)poliittisiin kysymyksiin. Jos joku tai jotkut tahot pystyvät kasaamaan velkavaateita muulle yhteiskunnalle lähes äärettömiä määriä, se ei ole ongelma taloustieteen näkökulmasta. Kun velat ovat maksamatta, se saa aikaan itse asiassa materiaalista hyvinvointia, jota taloustiede lähtökohtaisesti pitää hyvänä asiana.

Nykyisen raha- ja pankkijärjestelmän hyvinvointia luova vaikutus onkin yksi syy, minkä takia koko yhteiskunta on ummistanut silmänsä. Keskiajalla ei ajateltu talouskasvua, vaan asioiden moraalista puolta, siksi koron periminen oli kielletty. Ehkä tärkein syy siihen, että raha- ja pankkijärjestelmää ei ole osattu kritisoida, on kuitenkin järjestelmän hämäryys. Jos taloustieteilijätkin kuvittelevat, että pankit lainaavat tavallisten tallettajien rahoja, niin miten tavallinen kansalainen voisi ymmärtää, mistä on kysymys. Nimellisestihän nykyiset pankkikorot ovat paljon matalammat, kuin korot "kultarahojen" aikaan. Ehkä olisi syytä miettiä, liittyvätkö taloussyklit ja pankkikriisit tähän asiaan. Joskushan ne velat on maksettava.

Käyttäjän kaarle kuva
Kalle Kataja

Kiitos linkistä.

Taloudesta ja rahajärjestelmästä luodaan joko tarkoituksella tai tarkoituksellisesti epäselvä ja monimutkainen kuva.

Kaikenlaisine järjestelmineen se onkin monimutkainen.

Fed voi luoda uutta rahaa (velkaa) määrän X, ja pankit jotka sen saavat käyttöönsä voivat luoda edelleen uutta rahaa reservivaatimusten mukaisesti. Jos reservivaatimus on 10%, he voivat luoda uutta rahaa (velkaa) 10*X.

Täten näiden GAO-selvitysten kohteina olleilla ohjelmilla pankit ovat saaneet 0-korolla tietyn määrän täysin ilmaista rahaa, josta ne voivat periä edelleen korkotuloja moninkertaisena suhteessa alkuperäiseen pääomaan.

Tuon päälle kun heitetään erilaisia monimutkaisia mekanismeja ja järjestelykuvioita, kikkailemalla voidaan peitellä ja siivota rahat kirjanpidosta.

Heillä on tuolle kirjanpidon siivoamiselle jopa virallinen termi: "sterilisointi".

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

T. Ruokamo: "Jos taloustieteilijätkin kuvittelevat, että pankit lainaavat tavallisten tallettajien rahoja, niin miten tavallinen kansalainen voisi ymmärtää, mistä on kysymys. Nimellisestihän nykyiset pankkikorot ovat paljon matalammat, kuin korot "kultarahojen" aikaan. Ehkä olisi syytä miettiä, liittyvätkö taloussyklit ja pankkikriisit tähän asiaan."

---

Siis mitkä taloustieteilijät kuvittelevat pankkien lainaavan tavallisten ihmisten rahoja? Ehkä tilanne on ollut tuollainen joskus renessanssiajalla.

Tavallinen kansalainen on tosiaan pallo hukassa. Se on selkeä fakta. Disinformaatiota tulee sieltä ja valikoituvaa totuutta toisesta suunnasta. Ongelman ydin on liika luototus, eli tuotannon- (tarjonta) ja väestönkasvun (kysyntä) lähtee vanttuista. Siitä esimerkki QE ja QE2. Väärä lääke ongelmaan. Mitä Bernanke ei kerro on se, että hän koittaa saada ajoiksi inflaatiota. Ei onnistu. Ainoastaan hyödykkeet kallistuvat, mutta inflaatiota ei vain tunnu muodostuvan. Hänellä ei ole muita toimivaltuuksia. Federal Funds on 0-0,25% ja negatiiviseksi sitä ei voi oikein laittaa. 7 vuoden TIPSejä (inflaatiokorjattu Yhdysvaltain velkakirja) kaupataan jo negatiivisella reaalikorkotuotolla.

Pankkikorot taas mukailevat keskuspankin ohjauskorkoa. Periaate on tämä: matala korko (EKP:llä nyt 1,25%) = vilkkaampi luototus = "raha on halpaa" = syntyy inflaatiota. Heikot taloudet euroalueella, kuten Portugali tarvitsee investointeja, firmoja hakemaan luottoa jne.

Korkea korko = vähemmän luototusta = "talousjarru" = "Raha on kallista" = vähennetään inflaatiota. Suomessa inflaatio on häiritsevän korkealla, tarvitsisimme korkeampaa ohjauskorkoa EKP:lta. Talous on vaarassa ylikuumentua. Kuplaa pukkaa.

Jos tästä nyt voisi aloittaa sisäistämisen niin, että kansakin ymmärtää mistä on kysymys niin olisin riemuissani. Huopaisen sanoin tämä "Paperiraha on saatanasta" -kultti on käsittämätön. Mitä enemmän disinformaatiota asiasta jengi imee niin sitä tyytyväisempää eliittiä.

Käyttäjän kaarle kuva
Kalle Kataja

Paperirahassahan sinänsä ei ole mitään vikaa, jos se on sidottu johonkin todelliseen.

Nyt jotkut luovat rahaa halutessaan ja tietyt harvat ja valitut pankit pääsevät sitä hyödyntämään ja lainaamaan eteenpäin korolla.

Fedin tapauksessa siellä päättäjät ovat hyvää pataa näiden kavereidensa kanssa ja piiri pieni pyörii.

Jos ajatellaan seteliä, sen alkuperäinen funktio oli talletustodistus ja/tai muu lupaus maksaa jotakin fyysistä (usein hopeaa tai kultaa).

Näin kenellä tahansa tulisi olla mahdollisuus laskea liikkeelle omia seteleitään, ja jos se on luotettava taho joka pitäisi lupauksensa, se kävisi vaihdon välineenä.

Tärkeintähän on ainoastaan luoda toimiva vaihdon väline.

Jos rahaa luotaisiin tuotannon mukaan, se voitaisiin kunnon sosiaalipolitiikalla jakaa tasapuolisesti kuluttajien kesken, taaten kysynnän tuotteille ja palkinnon koville työntekijöille.

Nyt se jaetaan pyramidikuviolla siten että yläpää hyötyy eniten, ja muut joutuvat korkoa vastaan tekemään töitä pyramidin yläpäälle saadakseen osansa.

Käyttäjän jesper kuva
Tero Ruokamo

Henrille vastaus:
Minusta tässä raha-asiassa ei kannata väittää ymmärtävänsä kaikkea, parempi ottaa nöyrä asenne tämän mysteerin edessä. Jos oikeustieteilijätkin kirjoittavat aiheesta tuhansia sivuja, niin minä en todellakaan väitä ymmärtäväni kaikkea.

Kuitenkin yritin sinulle vihjata tuosta velkakirjakysymyksestä omassa blogissasi. Jos pankkiraha vastaa velkakirjaa, on velan maksaminen pankkirahalla vähintäänkin kyseenalainen asia. Se, mitä velkakirjassa luvataan maksaa, on loogis-käsitteellisesti tietenkin eri asia, kuin velkakirja itse. Eli on eroteltava lupaus, ja se mitä luvataan. Kaikki maksaminen ja myös lainan lyhennykset ja korot ovat nykyisin oikeastaan vain lupausten siirtelyä. Tietenkin pankkirahankin (pankin velkakirjan) voi hyväksyä maksuksi, jos niin haluaa, mutta juuri tuo velkakirjojen siirtely markkinoilla, ja se, että pankki monessa tapauksessa on "hukannut" velkakirjan, antaa aihetta epäillä koko systeemin rehellisyyttä.

Mielestäni velan maksaminen pitäisi määritellä yksikäsitteisesti niin, että velan maksamisen jälkeen ei kenelläkään voi olla tuon velan perusteella mitään vaatimuksia keneltäkään muulta. Näin velallinen voi olla varma, että velan maksun jälkeen hän on tehnyt oman osansa, eikä muu yhteiskunta joudu kantamaan vastuuta hänen velastaan.

P.S. Jotkut (amerikkalaiset tai brittiläiset) yhdistävät tähän kokonaisuuteen jopa ihmisten syntymätodistukset, jotka olisivat ikäänkuin jonkinlaisia arvopapereita, mutta tuo voi olla ihan huuhaata. Aikamoinen sotku jo perustasolla joka tapauksessa, ilman johdannaisia ym. moderneja huijauksia.

Käyttäjän vailikjamsa kuva
Vaili Jämsä-Uusitalo

Tätä voisi taas kutsua pyramidihuijaukseksi. Tässä on vain isommista kuvioista kyse kuin meillä täällä Suomessa.

Kun on vain jotain rahaa, mitä kierrättää taloudessa...

Minä haluan lakisääteiset palvelut Suomessa tuotettavan suomalaisen työn ja tuotannon ehdoilla.

Käyttäjän kaarle kuva
Kalle Kataja

Aika OK graafinen esitys jenkkien veloista ja vastuista:

http://usdebt.kleptocracy.us/

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Teen tähän vastauksen, kun tuo vastaustila alkaa loppua, tässä Katajalle ja Ruokamolle yhteenkoottu vastaus.

Paperirahaa ei tarvitse sitoa mihinkään. Jos me vaikka sitoisimme sen rautaan niin holveissa tulisi olla rautaa auditointia varten. Vastaavasti rakennusmateriaalit sun muut tulisi vaihtaa, ilmeisen varkauden vuoksi. Olisiko kulta parempi? Mielestäni kullasta voi hyvin tehdä koruja sen sijaan, että se makaisi joissain holveissa. Sitä voisi lähteä ryöstämään joltakulta ja sen ryöstön kohteeksi joutuneen valtion vararikko olisi siinä. Nousseen kuparin hinnan vuoksi varkaat olivat lähteneet repimään UK:n rautatieverkostosta kuparia irti. Tuskin sen vuoksi, että he pistivät sitä kassakaappiinsa, vaan vaihtoivat sen mieluusti rahaan. Miksi?

Avainasemassa on valuutan luottamus. Jos setelini hyväksytään marketin kassalla taloudelliseksi kompensaatioksi sellaisenaan niin onko asiassa jotain harmillista? Käsitteet M1 ja M3 (Yhdysvalloissa vastaavasti M0 ja M2) tulee osata erottaa toisistaan.

Ruokamo, lähdet premississä jo hakoteille ja siitä johtuen koko setti leijuu tyhjän päällä. "Jos pankkiraha vastaa velkakirjaa..." Mikä on mielestäsi "pankkirahaa"? Jotain sellaista mikä ei kelpaa maksuvälineeksi kuin pankissa?

Ruokamo: "Mielestäni velan maksaminen pitäisi määritellä yksikäsitteisesti niin, että velan maksamisen jälkeen ei kenelläkään voi olla tuon velan perusteella mitään vaatimuksia keneltäkään muulta. Näin velallinen voi olla varma, että velan maksun jälkeen hän on tehnyt oman osansa, eikä muu yhteiskunta joudu kantamaan vastuuta hänen velastaan."

Siis jos minä olen velkaa ja velkojalla velkakirja niin velan takaisinmaksun yhteydessä pidän huolen siitä, että velkakirja "mitätöidään". Aivan, kuten peräänkuulutit. Vastaavasti, jos teen osasuorituksen (velanlyhennys) niin pidän huolen siitä, että se tulee merkityksi. Onko nyt olemassa jokin sellainen käytäntö, ettei näin tehdä?

Yhdysvalloissa tällä kikkaillaan opintolainojen kanssa. Niiden osalta siinä liittovaltiossa vallitsee viidakon lait. Mutta se on heidän häpeänsä ja he korjatkoon asian itse, jos haluavat.

Käyttäjän kaarle kuva
Kalle Kataja

Ei sitä toki tarvitse sitoa mihinkään fyysiseen siten, että se sitoisi varantoja.

Pointtini oli että sitä tulee luoda suhteessa todellisuuteen.

Nykyisin tuotanto voidaan laskea erittäin tarkkaan, ja laskea rahaa liikkeelle sen mukaisesti.

Tärkeää on myös se, kenelle raha annetaan.

Nyt sitä painetaan yli todellisen tuotannon sekä annetaan pienen piirin hyödynnettäväksi ja muut keräävät muruset ja/tai ovat käytännössä enemmän tai vähemmän orjia.

Käytännössä rahalla ohjataan ihmisiä ja toimintaa.

Nyt kun sille vaaditaan korkoa, se ajautuu sinne mistä sille tavalla tai toisella usein ihmisiä riistämällä ja keinottelemalla saadaan kovin tuotto.

Samalla välikädessä olevat hyötyjät kuorivat kermat päältä.

Kunnolla ohjattu rahapolitiikka takaisi hyvän työllisyyden: rahaa tulisi liikenteeseen vaihdannan välineeksi tuotannon mukaisesti, ja sitä myös annettaisiin vailla korkoa uusien yleishyödyllisten hankkeiden toteutukseen sekä jaettaisiin kaikkien kesken.

Suomikin olisi täynnä tarpeellisia töitä, jos sitä joku olisi rahalla ohjaamassa.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

"Nyt kun sille vaaditaan korkoa, se ajautuu sinne mistä sille tavalla tai toisella usein ihmisiä riistämällä ja keinottelemalla saadaan kovin tuotto."

---

Sitä tehtäisiin joka tapauksessa, vaikkei kukaan perisi korkoa. Tosin silloin ei olisi enää rahoittajia siinä määrin, vaan palattaisiin rahoituksen piirissä pelkkään osakepohjaiseen rahoitukseen. Se ei välttämättä olisi huonoa. Tietyillä toimialoilla on vain niin suuret investoinnit edessä, kun lähdetään yrittämiseen, ettei siihen pysty säästämään ilman rahoitusapua.

Se, missä tässä törmätään päin tiiliseinää on se, että meillä vallitsee "pakoitettu elintason nousu", eli hintojen on koko ajan hinauduttava ylös. Sanovat, että se on kaaos jos vaikkapa asuntojen hinnoista (sellaisia homeloukkuja kun ovat) lähtisi "ilmat pihalle" niin se vasta olisi myrkkyä taloudelle. Miksi?

Syy on kattamattomissa vastuissa, joiden vuoksi omaisuuserien hintoja on pakko hilata ylös, vaikka reaalitaloudessa piiputtaisi. Tehtaat pakenivat Kiinaan, jotta tuotteet halpenisivat. Nyt ne ovat Kiinasta lähtemässä pois, esimerkiksi Vietnamiin. Sitä sen sijaan ei nähdä, ettei toimettomiksi ajetuilla eurooppalaisilla ole varaa näihin tuotteisiin ilman työstä tulevaa tuloa. On vain tulonsiirtoja ja velkamäärät kasvavat. Mutta kattamattomien vastuiden vuoksi hintatasoja on pidettävä yhä korkeammalla ja sitä kautta palkkavaatimukset nousevat. Nämä kaksi suuntausta ovat siis täysin erillään toisistaan. Mitä kattamattomiin vastuihin kuuluu?

http://www.aviva.com/europe-pensions-gap/intro.html

Siinä. Kannattaa lukea tuo tutkimus ja katsoa graafit perinpohjin. Jos hintatasot tulisi alas, omaisuuserät halpenisivat niin se toisi työpaikat takaisin, mutta samalla eläkerahastojen sijoitukset ottaisivat nekkuunsa ja ja ja...

Total Collapse

Henrillä asiallinen kuvaus asiasta.

Niin myös K Katajalla.

Ymmärtääkseni me olemme tulossa sellaiselle rajalle, että on mahdollista, että luottamus dollaria kohtaan romahtaa kokonaan. Jos EU jatkaa tätä velkavaltioiden edelleen lainoittamista edelleen silmittömästi, myös EU:lle tapahtuu sama. Jos me kohtaamme hyperinflaation, eli siis luottamus valuuttaan heikkenee oleellisesti, ja hinnant lähtevät huitelemaan minne sattuu, eikö tuolloin olla hyvin vaarallisilla vesillä?

Mikä on sellainen ehdoton kipupiste velan määrässä, että USA olisi lähellä vararikkoa? (Mitä ei tietenkään voi imperiumille tapahtua, koska imperiumi maksattaa velat muilla valtioilla ja pahimmassa tapauksessa sotimallsa).

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Ystäväni oma luottoluokitusarvio Yhdysvalloista: ROTFLMAO. =)

Alijäämä tälle vuodelle 1000 miljardia dollaria. He vääntävät jostain 3000-4000 miljardin säästöistä KYMMENEN vuoden jaksolle.

Too little, too late.

Total Collapse

Imperiumin nousu, uho ja tuho...

Käyttäjän jesper kuva
Tero Ruokamo

Pari linkkiä Henrille:
Amerikassa tuo velkakirjojen katoaminen on ollut hyvin yleistä asuntomarkkinoiden kriisin yhteydessä. Asiaa selitetään monimutkaisilla arvopaperistamiskuvioilla, mutta onko se oikeastaan kovin uskottava selitys?
http://theweek.com/article/index/208080/americas-f...

Myös Suomessa 90-luvun lama-ajan velkakirjoja on kadonnut, mistä hyvä artikkeli;
http://www.promerit.net/taselainaus.htm

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

http://theintelhub.com/2011/07/29/obama-to-use-dic... kertoo siitä, kuinka Obama mahdollisesti käyttää diktaattorin valtuuksiaan nostaakseen Yhdysvaltain velkakattoa.

http://theintelhub.com/2011/07/24/20000-troops-to-... taas kertoo siitä, kuinka Yhdysvalloissa lisätään kotoisille kaduille 20 000 sotilasta mahdollisen kansalaislevottomuuden takia.

Kuten kollega OK totesi: - Lukemalla molemmat saakin jutun otsikoksi jo "USA varautuu talouden romahtamisen aiheuttamiin mellakoihin."

Käyttäjän kaarle kuva
Kalle Kataja

Kiitos.

Siellä on valmistelut kansan levottomuuksien taltuttamiseksi jo julkisestikin olleet aika pitkältä.

Vuodelta 2008:

http://www.armytimes.com/news/2008/09/army_homelan...

Ja kyseenalaiset FEMA:n valmistelut ovat olleet ainakin joidenkin mukaan pitkällä, mutta niistä on hankalampi löytää faktoja.

Se kai on ollut selkeää mustaa valkoisella että FEMA on rakentanut tai hankkinut nopeasti pystytettäviä leirejä isot kasat sillä verukkeella että niitä tarvitaan "laittomille ulkomaalaisille".

http://www.globalresearch.ca/index.php?context=va&...

Kuvaavasti heidän virallinen ohjelmansa oli muistaakseni nimellä "Endgame" ja "ICE".

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

http://www.taloussanomat.fi/ulkomaat/2011/07/30/yh...

Tuossa kotimaisella, jos ei sitä ylempänä linkkaamaa Avivan raporttia jaksa kuitenkaan lukea. Avivan raportti vain kertoi eurooppalaisten tilanteen, että esim. nostamalla eläkeikää Euroopassa kautta linjan 10 vuodella jäisi vuotuinen rahoitusvaje vain 840 miljardiin euroon...

Mutta juu, tilanne ei Yhdysvalloissa ole sen häävimpi.

Käyttäjän kaarle kuva
Kalle Kataja

Kiitos linkeistä ja kommenteista.

Tässä huumoripläjäys Euroopan kuvioista: http://www.youtube.com/watch?v=NOzR3UAyXao (world collapse explained in 3 minutes)

Video koskettaa aihetta josta Hannu kysyi: "Mikä on sellainen ehdoton kipupiste velan määrässä, että USA olisi lähellä vararikkoa?"

Ton videon lopussa koomikko toteaa että jenkkien talous on eurooppalaista vahvempi sen takia, koska Kiina omistaa sen.

Kannattaa siis seurata kiinalaisten puheita ja toimia.

Olen keräillyt muutamia aiheeseen liittyviä linkkejä viime ajoilta:

http://www.washingtontimes.com/news/2011/jul/21/be...

http://globalnation.inquirer.net/6831/china-tells-...

http://www.washingtonpost.com/business/china-appea...

http://english.chosun.com/site/data/html_dir/2011/... - Chinese Military Chief's Rudeness Bodes Ill for the Future

http://articles.timesofindia.indiatimes.com/2011-0... - BEIJING: China pledged its support for close ally Pakistan on Tuesday, after the United States announced it would suspend $800 million worth of security aid to Islamabad.

Kiinalaiset näyttävät rakentavan peliään Sun-Tzun oppien tavoin: sota on voitettu jo ennenkuin se käydään.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Kiinasta nyt on käsillämme kaksi toisistaan täysin poikkeavaa käsitystä.

Noin kuukausi sitten pohdin Kiinan tilannetta täälläkin:
http://susijumala.puheenvuoro.uusisuomi.fi/76832-m...

Todettakoon, että vähän tuon jälkeen Kiina lähti pohtimaan luototuksen uudistamista. Siellä tapana oli, jotta pankeilla (valvonnan alaisena) on luottokiintiöt, jotka pääosin on pakoitettu täyttämään valtio-omisteisten firmojen rahoitukseen. Vain pieni murto-osa päätyy vapaille markkinoille. Sitten tulee kiintiö täyteen. Suuressa viisaudessaan keskusohjaamo pohti, että jos tuollaiset alta puolen miljoonan euron lainat eivät tulisikaan lasketuksi vakavaraisuussäädöksiin ja ne pidettäisiin siksi erillään kirjanpidosta...

Tuoreempaa matskua, symbolisesti junaturmaa käyttäen:

http://www.telegraph.co.uk/finance/comment/jeremy-...

Total Collapse

Tuo Times of Indian linkki on tainnut mennä johonkin archive-tyyliseen uuteen linkkiin?

Tässäkö se oli:
http://timesofindia.indiatimes.com/world/china/Chi...

Mielenkiintoista on juuri tuo Pakistan, jota ilmeisesti niin USA kuin Kiinakin pitävät erittäin tärkeänä strategisena liittolaisena. Iso muslimivaltio jolla kohtuu reippaasti ydinaseita.

Mikä on Intian hahmotelma jos Pakistan putoaa kokonaan Kiinan syliin, turvautuuko Intia USA:aan vai päättääkö tehdä sotilaallisesta yhteistyötä Kiinan, Pakistanin ja Venäjän kanssa?

Käyttäjän kaarle kuva
Kalle Kataja

Kiitos. Aiempi linkki ei tosiaan enää toimi. Näyttäisi olevan sama sisältö.

Turkissa menee myös kovaa. 42 kenraalia vankilassa.

http://www.google.com/hostednews/afp/article/ALeqM...

http://www.businessweek.com/news/2011-07-29/turkey...

NATO:n kulmakivi Aasiassa.

Käyttäjän kaarle kuva
Kalle Kataja

http://www.independent.co.uk/news/business/news/ch...

[..] Xinhua's comments followed a call from Yu Yongding, a former Chinese central bank adviser, for the country to reduce its US Treasury holdings, saying: "US bonds are not safe, but people think they are. That is a mirage."

Toimituksen poiminnat

Sivut