Tieto on valtaa Kalle Katajan esille nostamia kirjoituksia

Suomalainen helvetinkone

Toinen vanhemmistani, joka kärsii muistisairaudesta, on ollut viime vuodet Espoon kaupungin yleisen edunvalvonnan alaisena.  

Hän on asunut avustetusti omassa huoneistossaan voittoa tavoittelemattomassa palvelutalossa, josta on päässyt tähän asti toistaiseksi ulkoilemaan omatoimisesti ja jossa eläminen on vielä ollut inhimillistä.  

Muistiongelmien takia hän ei kuitenkaan ole usein enää löytänyt tietään takaisin, ja hän on joutunut pyytämään apua lähialueen ihmisiltä ja välillä poliisi on tuonut hänet takaisin.

Tästä ja muista syistä, joita meille omaisille ei eritelty, palvelutalo on halunnut hänestä eroon ja asian on ottanut hoitaakseen Espoon kaupungin muistineuvoja.

Meille oli kerrottu, että hänet laitetaan jonoon odottamaan vapautuvia paikkoja sellaisista kohteista, joissa asuminen on valvotumpaa, ja että kun paikkoja vapautuu, niitä voidaan harkita eikä niitä ole pakko ottaa vastaan. Huoli omaisilta ja lähiystäviltä oli perustellusti, että jos hänet pistetään täysin sopimattomaan paikkaan, se olisi käytännössä kuolemantuomio sillä hänelle ulkoilu ja vapaa-aika ovat lähes elinehto, ja aktiivinen liikunta auttaa aivojen verenkiertoa ja aktivoi myös muistia ja ajattelua.

Sain tällä viikolla keskiviikkona tiedon, että Espoon kaupungin muistineuvoja on ominpäin viemässä häntä uuteen paikkaan. Uusi paikka on kansainvälisen ketjun rakennuttama ja hoitama. Ollessani nyt Suomessa kävin kiireesti katsomassa millaisesta paikasta on kysymys ja selvittääkseni mitä voin tehdä hänen edukseen, ja olin järkyttynyt.

Kyseessä on suljettu 12 henkilön varsin pieni osasto, joka muistuttaa enemmänkin hullujenhuonetta - siellä on jo vahvasti lääkittyjä ihmisiä joista monet ovat mahdollisesti tämän "hoidon" seurauksena jo menettäneet viimeisiäkin kosketuksia todellisuuteen, ja skenaario toi mieleen elokuvan "Yksi lensi yli käenpesän".

Täysin odotetusti vanhempani ei voinut käsittää paikkaa ollenkaan ja alkoi jo tulla välittömästi hulluksi tällaisessa seurassa. Sympatiani ovat myös näiden muiden potilaiden puolella. Miten kukaan voi kuvitella sen olevan ihmisarvoista toimintaa, että ihmisiä pidetään ahtaissa tiloissa, lähes ainoana virikkeenä iso taulu-TV pienessä oleskelutilassa - ja kaikki tietävät millaista järkyttävän kelvotonta ohjelmaa TV:stäkin tulee etenkin päivisaikaan - mutta ei siihenkään voi keskittyä kun on itsehallintansa menettäneitä lääkepotilaita haahuilemassa ja sekoilemassa ympärillä. Kukaan hoitajista ei ollut suomalaisperäinen. Ihmisten viimeiset hetket halutaan siis järjestää niin, että joutuu epäinhimillisiin olosuhteisiin, tuntemattomista kulttuureista tulevien ihmisten hoidettavaksi, jotka eivät osaa kommunikoida näiden vanhuksien kanssa tuntematta omien sukujuurtensa kautta Suomea ja osaamatta puhua heidän tuntemistaan asioista. Ei tarvitsisi kovin montaa askelta huonompaan suuntaan enää mennä, kun voitaisiin puhua jo yhtä jäätävästä kohtalosta kuin vankileiristä.

Yksi pöyristyttävimmistä asioista tässä on prosessi: kaupungin viranomainen  on ominpäin mennyt tällaista tekemään, ja ei ole ilmiselvästi ottanut selvää, tai ei ole ollut kykeneväinen eikä tehtäviensä ajantasalla että olisi pystynyt edes arvioimaan, että paikka ei sovellu vanhemmalleni.

Olen lukenut että tällaisen muistineuvojan virkaan kuuluisi ymmärrys muistisairaista, mutta hän ei ollut ymmärtänyt edes sitä, että paikkaan olisi pitänyt tuoda vanhemmalleni kuuluvaa kalustoa ja esineitä, jotta hän olisi edes voinut löytää yhden nurkan sieltä jossa tuntisi olonsa kotoisaksi.

Sen sijaan hänet ns. "dumpattiin" tyhjään huoneeseen, jossa on sairaalamallinen potilassänky, muutamien vaatenippujen kera.

Käsittämätöntä on myös se, että tällaisissakin paikoissa on töissä ihmisiä jotka joko kuvittelevat että tämä on kelvollista ihmisten kohtelua, tai eivät puutu siihen, koska haluavat pitää työstään kiinni.

En kirjoita tästä sen takia, että kyseessä on oma vanhempani, mutta se on auttanut minua ymmärtämään miten kamalalla tavalla ihmisiä tässä maassa kohdellaan.

Tämä kyseinen firma veloittaa palveluksistaan tuhansia euroja kuussa, josta laskusta eläkkeestä käsittääkseni viedään kaikki mitä voidaan, ja veronmaksajilta loput.

Mutta haluammeko me todella tällä tavalla kohdella vanhoja ihmisiämme?

Olen aiemmin ohittanut kirjoitukset siitä, että Suomessa "tapetaan" vanhuksia, mutta nyt ymmärrän täysin mistä on ollut puhe.

Kun seurasin niitä osin jo muodottomaksi lääkittyjä ja mieleltään huumattuja ihmisraukkoja, jotka tuolla ahtaalla osastolla joka koostuu kahdesta käytävästä joiden varrella on pieniä 20m2 huoneita ja varsin pienestä niiden väliin jäävästä sosiaalitilasta, kokemus oli niin järkyttävä että mukana olleen ystäväni kanssa menimme useiksi tunneiksi illalla koittamaan saamaan tätä kamaluutta vähän puhdistettua ja puitua mielistämme.

Olen edelleen sokissa ja järkyttynyt, en vähiten sen takia, että voin vain kuvitella millaista kauhua vanhempani kokee siellä tälläkin hetkellä, koska ei ymmärrä mihin hänet on viety ja miksi hänet on lukittu samaan tilaan muiden jo pitkälle rääkättyjen ihmisten kanssa, jotka käyttäytyvät osin varsin sekopäisesti lääkityksen johdosta.

Osaston vuorossa ollut sairaanhoitaja soitti minulle eilen ja kertoi että he eivät tiedä mitä tekisivät koska vanhempani ei siellä viihdy, ja olivat saaneet lääkäriltä luvan käyttää rauhoittavia lääkkeitä.

Onko Suomen sosiaalipolitiikan ja näitä tapoja ollut kirjoittamassa tohtori Mengele?

Miten mikään itseään sivistyneenä pitävä yhteiskunta voi järjestää tällaisia oloja?

Irvokasta on vielä se, että näitä ihmisraukkoja sijoitetaan viranomaisten diktatuurimaisilla päätöksillä ulkomaisten ketjujen laitoksiin, joissa keskitytään yhtiön näkökulmasta voiton maksimointiin.

Vanhemmalleni tehdään paraikaa pahimmillaan peruuttamatonta vahinkoa. Käynnistin eilen hädissäni selvitykset ja lähetin pyyntöjä eri paikkoihin koittaen löytää jotakin paikkaa, jossa olisi mahdollisuus inhimilliseen ja ihmisarvoiseen elämään.

Tässä loukataan jo ihmisen perustavia oikeuksia.

Voin vain kauhulla kuvitella, kuinka suuri määrä ihmisiä Suomessa on joutunut ja joutumassa samanlaiseen kohtaloon.

Miten käy etenkin niille, joilla ei ole edes ketään omaisia jotka voisivat edes päästä seuraamaan mitä heille tapahtuu?

Kuinka monta henkeä ja sielua liiskataan tällaisen sairaan toiminnan rattaissa?

Tämän täytyy loppua.

Kyseinen Espoon kaupungin muistineuvoja, joka on tämän katastrofin järjestänyt, ei edes seuraavana päivänä vastannut puhelimeen vaan kaikki puhelut menivät vastaajaan.

Erityisen sairaan tästä tekee sen, että tällaisia hulluuksia junailevat ihmiset eivät kanna mitään vastuuta, enkä perää vastuunkannolla sitä Jyrki Kataisen mallin vastuunkantoa jossa vastuu kannetaan roskikseen ja lähdetään itse vihellellen takavasemmalle.

Tällaisia ihmisten elämään ja kuolemaan sekä hyvinvointiin suoraan vaikuttavien ihmisten pitäisi olla täysin vastaamassa teoistaan ja korjaamassa vahinkonsa.

Nyt ajoitus oli täydellinen, jos haluaisi maksimoida vahinkoa jonka ihmiselle voi aiheuttaa: kyseinen kaupungin viranomainen oli ajoittanut itse päättämänsä muuton, josta kerrottiin omaisille viime tinkaan, vastoin aiempaa ymmärrystä että paikkoja ei olisi sokkona pakko ottaa vastaan, viikolle jolloin vielä kaupungin edunvalvoja oli lomalla - ja edessä pitkä vappuviikonloppu jona aikana vanhempani olisi täysin lukossa henkisesti ja medikaalisesti kidutettavana - sattumaa vai täydellistä sadismia?

Pahoin pelkään, että vanhempani murtuu jo peruuttamattomasti, ja minulle on kerrottu, että kun kerran medikalisaation linjalle lähdetään, siitä ei ole paluuta.

Haluaisin toivoa että niin ei ole.

Miten olemme rakentaneet, ja päästäneet rakentumaan, järjestelmän joka toimii tällä tavalla?

En elättele toiveita että tämä kaupungin työntekijä joutuu tästä byrokratian muurien ja labyrintin suojelemana juridiseen vastuuseen, vaikka pitäisi. Vahinko on mittaamaton, ei ainoastaan vanhemmalleni, mutta myös meille omaisille, jotka joudumme nyt olemaan myös henkisen kärsimyksen alla tietäen millaisessa loukossa vanhempamme on.

Yhtälailla kamalalta, ellei kamalammalta, tuntuu vielä kuitenkin se, että ilmiselvästi Suomessa lukemattomia ihmisiä on tällaisessa samanlaisessa "hoito"-putkessa.

Mitä tälle on tehtävissä?

Ja mitä hulluutta on odotettavissa, kun tämän katastrofihallituksen maestro-Sipilän ajama sote-uudistus sotkee kaikki kuviot?

Kansainvälisten ja suurten ketjujen rahanpumppauslaitokset yhdistettynä viranomaisten mielivaltaan tulee tuottamaan pahimmillaan kestämättömän määrän tragedioita, kärsimystä ja suomalaisten varojen ja säästöjen haaskaamista.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

14Suosittele

14 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (20 kommenttia)

Pekka Iiskonmaki

Suomea ei ole rakennettu ihmisille. Se on sääli.

Käyttäjän tomba66tomba kuva
Tomi Kuusinen

Suomi rakennettiin ihmisille ja tuhotaan EU:n alttarilla.

Pekka Iiskonmaki

#6
Kyllä se tuho tapahtui aikaisemmin. 70 -luvulta alkaen ja osin jo ennen sitä.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Tervetuloa kokoomuslaiseen sote-maailmaan.

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

Rahaa riittää kaikkeen muuhun hulluuteen, puoluetuet ml. Mutta maan omien vanhusten järkevään ja arvokkaaseen hoitoon ei sitten millään.

Käyttäjän kaarle kuva
Kalle Kataja

Tämäkin kyseinen paikka kustantaa laskujeni mukaan n. 3000-4000 eur/kk, josta eläkkeen jälkeen loput viedään veroista tukien muodossa.

Tämä kyseinen yhtiöryhmittymä on hajautunut moneen yhtiöön, mutta pikaisesti katsottuna voittoa on näytetty yli 25 miljoonaa euroa vuodessa. Uskoisin että kirjanpidollisesti suuri osa rahoista on siirretty (Suomesta) pois kuitenkin muilla tavoilla kuin liikevoittona.

Nopeallakin matematiikalla saa laskettua että tuollaisilla kustannuksilla pystyttäisiin tuottamaan inhimillistä ja ihmisarvoista hoitoa ja palvelua.

Tämä on monella tasolla täyttä hulluutta. Ketään ei tunnu olevan ruorissa.

Maan hallituskin kun käyttäytyy kuin juopunut kippari merimiehineen. En tiedä millaista on meno muilla tasoilla.

"Me ollaan vaain töissä täällä" mentaliteetti tuntuu olevan myös vahva.

Koko hierarkia ja koneisto on rakeutunut totaalisen vialliseksi.

Tämä ei voi jatkua näin... ilman karmeita tuloksia.

Käyttäjän kaarle kuva
Kalle Kataja

Vaikuttaa siltä, että aidosti ihmisistä välittäville toimijoille ei byrokratian ja ketjujen suosimisen takia jätetä tilaa ja mahdollisuuksia.

Näillä rahamäärillä pystyisi perustamaan helposti toimivia ja hyviä ratkaisuja.

Käyttäjän karifa kuva
Kari Fagerström

Kohta tähän ketjuun tulee joku kokoomuslainen ilkkumaan "tämä on vapaa maa, perusta yritys ja ala itse hoitamaan"
Kumpa se olisikin niin, valtuustoissa istuvien kaverien yrityksille järkätään näitä sopimuksia ja tuloksena on se mitä kirjoitat.

Käyttäjän HelenaSolin kuva
Helena Solin

Sitä juuri ihmettelee.
Kun terveys- ja hoivabisnes on ihmiskaupan ohella yksi riskittömimpiä ja tuottoisimpia toimialoja, ei haluttomuutta laatukilpailuun voi perustella ainakaan katteiden riittämättömyydellä.
Sitä voi selittää vain ahneudella .
Tässä tehdään todella näkyväksi se Wahlroosin ajatus, ettei bisneksellä ole muuta velvoitetta kuin tuotto.

Kun bisneksen kohteena / välineenä ovat heikoilla olevat , he eivät voi valita eivätkä boikotoida eivätkä uhkailla.
Jos he yrittävät, se on vain sairaudesta johtuvaa sekavuutta. ...

Käyttäjän MerjaNyberg1 kuva
Merja Kaarina

Minua ainakin pelottaa Soten valinnanvapaus- malli. Jos yksityiset ja julkinen tuottavat palvelun samalla hinnalla, mistä yksityiset vetävät voittonsa? Tietysti henkilökunnan määrästä. Ja se tarkoittaa isompia yksikköjä, joissa tsombeiksi lääkityt mummomme ja pappamme vaeltelevat.

Käyttäjän iitimo kuva
Timo Isosaari

Kalle, valitettavasti kaikki kertomasi on 100-vuotiaan Suomen arkitodellisuutta, eli tarjolla on keskitysleirejä ja teloituskuvia. Kun suorituskykysi alkaa huveta, on edessä pitkä tie viranomaispompottelua, joka lopulta päättyy yksilön kemialliseen lamauttamiseen ja tuhoon.

Ongelma on ollut jo melko pitkään tiedossa ja jaoin tämän feissaarissa kaveripiirilleni, missä on parikin projektia suunnitteluvaiheessa. Ongelmana on lähinnä se, miten tämä kartellisoituneen mafian junailema sääntöviidakko ja veronkiertovaroin rahoitettu toiminta voidaan ohittaa.

Meillä on jo sovittu palaveri viikon päästä, missä tämä asiakokonaisuus on keskeisenä teemana. Minuun voi ottaa yhteyttä feissarin kautta yksityisviestillä, jos asia kiinnostaa ammatillisessa mielessä. Jos vastaavaan tilanteeseen omaistensa kanssa joutuneet ottaisivat kaikki yhteyttä, pelkään, etten ehtisi mitenkään vastaamaan kaikkiin yhteydenottoihin. Toki yritän parhaani siinäkin suhteessa.

Nyky-Suomi ei todellakaan ole mikään hyvinvointivaltio, vaan ylikansallissosialistinen häpeäpilkku. Aatesuunnalle on nimityskin, jota näinä sensuurin aikoina ei voi käyttää. Siinäkään ei ole mitään yllättävää, jos on penkonut nykyjärjestelmän suunnittelijoiden taustat. Heistä suuri osa on tuon aatesuunnan jälkeläisiä suoraan alenevassa polvessa.

Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson

Tell me about it. Näin kävi omien vanhempienikin kanssa.

Itselläkin jossain vaiheessa edessä, ja sotekatastrofin jälkeen on tiedossa kaiketi paljon pahempana...

Käyttäjän HelenaSolin kuva
Helena Solin

Ongelma kärjistyy vanhustenhoidossa, erityisesti muistisairaiden , erityisesti omaisistaan kauempana asuvien kohdalla.

Mutta hieno ( kokoomusjohtoinen ) Espoomme on kunnostautunut tällä yksityistämisen alalla muutenkin.
Ihmettelin muutama vuosi sitten ns ostopalveluiden korkeata hintaa kaupungille ja niiden täysin olematonta laatuseurantaa.

Kaiken huippu oli se, että esim erittäin kivuliaan tutkimuksen kivuttomuudesta piti maksaa 500€ ylimääräistä yksityiselle firmalle, jolta kaupunki oli ostanut tutkimuksen .
Milloinkahan vastaavaa aletaan soveltaa varsinaisiin leikkauksiin ?

Tulee mieleen naurattamaton vitsi : k i p e ä leikkaus ...

Käyttäjän demoni kuva
Liisa Polameri

Blogi on hyytävä esimerkki siitä mihin hallitsematon ahneus johtaa.

Ympäristötekijöitä pidetään pääasiallisena syynä esim. Alzheimerin taudin lisääntymiseen. Roskaruoka, ylipaino, sairaudet, lääkitys, eivät kuulu alkuperäiskansojen elintapojen jatkumoon. Heiltä ei löydy myöskään näitä teollistuneiden maiden elintapasairauksia, joita teollisuus käyttää hyväkseen yritystensä voiton maksimoimiseen.

Käyttäjän HenriJrvi kuva
Henri Järvi

Mutta täytyyhän pääoman osingonmaksukyky turvata. Sitähän varten meillä on tämä hallitus. Ollaan kaikki talkoissa, ihan kutsumatta.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

On varsin todennäköistä, että vanhustenhoidon ja muistisairaiden tilanne tulee huononemaan entisestään seuraavien 10-20 vuoden aikana johtuen väestön ikääntymisestä ja Suomen erittäin huonosta huoltosuhteesta.

Käyttäjän HenriJrvi kuva
Henri Järvi

Juha tässä hei, olemme päättäneet pitää talkoot, ja kutsua sinne työttömät

ja eläkelläiset, ja diabeetkot, ja vanhukset
vammaiset

Juha tässä hei
teillä on nyt talkoot

meidän kutsusta

ja me kutsutaan sinne koko ajan lisää porukkaa

sillä täytyyhän talkoissa porukkaa olla

lisää on kutsuja tulossa

Juha tässä hei

teillä on nyt
talkoot

Käyttäjän marjattahalkilahtiblogituusisuomifi kuva
Marjatta Halkilahti

Minä laittaisin postia/infoa myös pääministerille, perhe- ja peruspalveluministerille sekä sosiaali- ja terveysministerille. Sisältö voisi olla kirjoittamasi puheenvuoro. Jos tällaisiin tapahtumiin ei moitteita anneta, niin esim. em. ministerit uskovat, että vanhustenhoito tässä maassa on sitä, mitä sen hehkutetaan olevan!

http://stm.fi/sotepalvelut

https://www.avi.fi/web/avi/perhe-ja-sosiaalipalvel...

Käyttäjän iitimo kuva
Timo Isosaari

Virossa viranomaisen mielivaltaa tai huonoa kohtelua kokenut voi tehdä sähköisesti kantelun (kaikki palvelut toimivat sähköisesti) ja käsittelyajan ehdoton maksimi on 30 vuorokautta.

On kyllä pakko myöntää, että homma toimii molempiin suuntiin. Myös asiakkaan unohduksista tulee välittömästi palautetta, mutta mukana on aina ohjeet, kuinka toimia ja samalla uusi takaraja, mihin mennessä homma on hoidettava. Noottia ei lähetä kone, vaan siellä on ihan oikeita ihmisiä töissä.

Suomessahan määräajat sitovat sanktion uhalla vain asiakasta, mutta viranomainen voi kokemusperäisesti hoitaa asiat niin leväperäisesti kuin lystää. Vain se osa toimii, mikä on automatisoitu. Se taas ei ymmärrä pienintäkään virhettä ja koska järjestelmiää ei tunne kukaan, niiden kanssa aiheutuneita virheitä on lähes mahdoton korjata.

Suomessa useimmat viranomaispalvelut ovatkin pääosin järjestetty niin, että ketään ei saa koskaan kiinni ja jos saa, niin kukaan ei tunnu tietävän, kenen kanssa oman asiansa saisi kunnialla hoidetuksi.

Toimituksen poiminnat

Sivut