Tieto on valtaa Kalle Katajan esille nostamia kirjoituksia

TV-uutiset Israelissa: Valmiina iskuun Iraniin

Yksi suurista TV-kanavista Israelissa julkaisi sunnuntai-iltana yksityiskohtaisen raportin siitä, miten he aikovat hyökätä Iranin ydinlaitoksiin, "jos diplomatia ja pakotteet epäonnistuvat" ja he päättävät iskeä.

Raportti pääuutislähetyksessä kanavalla 10 oli Times of Israel -lehden mukaan huomattava sekä sen suhteen, että toimittaja oli saanut laajat tietolähteet käyttöönsä ja vietti viikkoja lentäjien ja muun armeijan henkilöstön parissa, ja että hänen arviointinsa iskusta läpäisi armeijan sensuurin.

Iskua ei todennäköisesti määrätä toimittaja Alon Ben-Davidin mukaan ennen suurten maiden (5+1) keskusteluja Iranin kanssa toukokuussa, "mutta kesä tulee olemaan sekä kuuma että jännittynyt".

Siinä tapauksessa että "neuvottelut epäonnistuvat" ja määräys iskuun annetaan, "tusinoittain ellei enemmän lentokoneita" ottaa osaa tehtävään: hyökkäys- ja saattokoneita, tankkereita ilmatankkaukseen, elektronisen sodankäynnin koneita ja pelastushelikoptereita, raportin mukaan.

Ben-David sanoi ettei ilmavoimat Israelissa "kykene hävittämään Iranin koko ohjelmaa" ja että "tulos ei tule olemaan lopullinen."

Ben-David sanoi että jos "neuvottelut epäonnistuvat" ja Iran siirtää olennaiset osat ydinohjelmastaan maan alle Qomissa, ilmavoimat "tulevat todennäköisesti saamaan käskyn."

"Vuosien valmistelut ovat todennäköisesti tulossa toteutumaan", hän sanoi ja että "totuuden hetki on lähellä."

 

 

Ben-David haastatteli useita laivueiden johtajia, lentäjiä ja muita upseereja. Hän totesi että jotkut henkilöstöstä "eivät todennäköisesti palaa matkalta." Gilad -niminen upseeri sanoi olevan naiivia olettaa, ettei tappioita tapahtuisi.

Lentovoimat ovat raportin mukaan huolissaan kehittyneistä ilmatorjuntajärjestelmistä, joita Venäjä on myynyt alueelle. Muiden muassa SA 17 ja 22 -järjestelmät Syyriassa ja Iranissa ovat haaste.

Raportin mukaan tämä voi olla ensimmäinen täysimittainen sota ilmavoimille Israelissa 30 vuoteen.

Lentäjille on jo kerrottu mihin heidän perheensä lentotukikohdissa siirretään turvallisuuden vuoksi.

Lähde: http://www.timesofisrael.com/iaf-plans-for-iran-attack/

Muualla mm. Hillary Clinton on sanonut, että nyt alkavat neuvottelut ovat "viimeinen mahdollisuus". Telegraph (14. maaliskuuta 2012).

USA:n tiedustelulähteet sanovat, ettei ole mitään konkreettisia todisteita että Iran on kehittelemässä pommia. NY Times (24. helmikuuta 2012).

Maaliskuussa suoritettu USA:n armeijan sotasimulaatio näyttää, että Israelissa olevan armeijan isku Iraniin johtaisi laajempaan alueelliseen sotaan, joka "voisi vetää USA:n mukaan". NY Times (20. maaliskuuta 2012).

Noin 20% maailman öljystä (35% meriteitse kuljetetusta öljstä) eli n. 17 miljoonaa tynnyriä päivässä kulkee Iranin vieressä olevan kapean Hormuzin salmen kautta, jonka Iran on luvannut sulkea sodan uhatessa.

Pakistan on luvannut tukea Irania jos USA hyökkää. Russia Today (17. helmikuuta 2012).

Afganistanin presidentti Karzai sanoi, että Afganistan auttaisi Pakistania ja taistelisi USA:ta vastaan jos Pakistan joutuu sotaan. Businessweek (24. lokakuuta 2011).

Iranilla ja Syyrialla on keskinäinen puolustussopimus.

Venäjällä on sotilastukikohta Syyriassa ja Venäjä tukee sekä Syyriaa että Irania.

Tämän artikkelin lainaaminen Turun Sanomissa on kielletty.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Timo Suomalainen

"Tämän artikkelin lainaaminen Turun Sanomissa on kielletty."

Varmuuden vuoksi sitä kannattaisi mielestäni tarkentaa muotoon

"Tämän artikkelin osittainenkin lainaaminen Turun Sanomissa on kielletty."

Tämä tarkennus siksi, että Turun Sanomissa on tunnetusti useita älynlahjoiltaan ja ammattitaidoltaan vaatimattomia toimittajia.

Käyttäjän kaarle kuva
Kalle Kataja

Turun Sanomista on tullut yksi hyväkin kannanotto, ehkä sen takia että sitä ei kirjoittanut toimitus vaan paljon nähnyt Harri Holkeri viimeisillä päivillään, kunnia hänen muistolleen.

http://www.ts.fi/mielipiteet/kolumnit/152004/Kauka...

Turhanpäiväisistä asiosta kehitetään mittavat lööpit ja jaksetaan jauhaa, mutta kun valtioneuvos puhuu kovaa asiaa, se jää pian ikävien asioiden unohdettavaan joukkoon.

Käyttäjän kaarle kuva
Kalle Kataja

Jenkkien armeija on aiemminkin simuloinut iskua moneen otteeseen, ja jos oikein muistan niin missään tapauksessa konfliktia ei pystytty estämään leviämästä laajaksi koko lähi-Idän sodaksi.

Niinkuin jenkit tukivat Al-Qaedaa (tietokanta rahoitetuista taistelijoista) Neuvostoliittoa vastaan, olisi outoa jos venäläiset eivät vastaa samalla tavalla.

Kannanotot ja teot ainakin osoittavat että tekevätkin jo niin.

Kova kysymys kai on kuumenisiko se proxy-sodasta suoraksi sodaksi.

Pelkkä lähi-Idän rähinä leikkaa lähinnä öljyntuotantoa.

Venäjällä tulee helposti leipäjonot, sillä he ovat riippuvaisia öljyn turvin tuodusta ruoasta. Siitä seuraa levottomuuksia Suomenkin lähialueilla. Venäjän armeijalla on valtuutus toimia tarvittaesssa ominpäin venäläisten turvaamiseksi.

Seppo Hildén

Kalle, tärkeä juttu. US voisi tehdä tästä uutisjutun etusivulleen.

Tai ehkä eivät kehtaa tuon Turun Sanomat-rajoitteen takia.

Heh, mutta se oli hyvä.

Käyttäjän kaarle kuva
Kalle Kataja

"USA:n ilmavoimat ovat kaikessa hiljaisuudessa kokoamassa maailman voimakkainta ilmataistelujoukkoa Iranin läheisyydessä oleviin tukikohtiin."

http://www.wired.com/dangerroom/2012/04/armada-mas...

Venäjäläinen kenraali Leonid Ivashov, joka on geopoliittisen tutkimuskeskuksen johtaja, sanoi että "sota Irania vastaan olisi sota Venäjää vastaan."

http://www.wsws.org/articles/2012/apr2012/russ-a28...

Käyttäjän kaarle kuva
Kalle Kataja

"Venäjän korkein sotilasviranomainen uhkasi iskeä ennaltaehkäisevästi USA:n johtaman NATO:n ohjuspuolustusasemiin itä-Euroopassa jos Washington jatkaa kiistanalaisen ohjuspuolustusohjelmansa toteuttamista."

http://news.yahoo.com/russias-military-threatens-p...

Toimituksen poiminnat

Sivut